ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο το πρώτο παγκοσμίως Θερινό Πανεπιστήμιο

στο-βόλο-το-πρώτο-παγκοσμίως-θερινό-πα-816489

Για πρώτη φορά παγκοσμίως διοργανώθηκε από την Ελληνίδα και Λαρισαία Επίκουρο Καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αλλά παράλληλα και Επιστημονική Συνεργάτης του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Θερινό Πανεπιστήμιο στα «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα» με τίτλο «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα: Μεθοδολογίες, Αλγόριθμοι, Εφαρμογές και Εργαλεία Λογισμικού βασισμένα στη Μεθοδολογία για Λήψη Αποφάσεων» το οποίο ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8 Ιουλίου, στο Βόλο στο ξενοδοχείο Ξενία, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν 35 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί φοιτητές και Καθηγητές από διαφορετικές χώρες, από Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λιθουανία, Ιραν, Ινδία, Κούβα, και Τουρκία, που ήθελαν να διδαχθούν αυτή την ευέλικτη υπολογιστική μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στα ασαφή γνωστικά δίκτυα, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να τα εφαρμόσουν στα προβλήματα που διερευνούν.

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μεθοδολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο μοντελοποίησης και διαχείρισης γνώσης από εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη συστημάτων λήψης αποφάσεων. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλά πεδία από τον έλεγχο συστημάτων, την πρόβλεψη αγροτικής παραγωγής, μέχρι την επιχειρηματικότητα αλλά και την ιατρική. Η Επικ. Καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους διεθνείς δείκτες αναγνωρισημότητας επιστημονικού έργου (scopus και ISI Web of Science) είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε αριθμό επιστημονικών εργασιών που σχετίζονται με τα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα (>168 εργασίες) σε διεθνή περιοδικά με υψηλό Impact factor και συνέδρια, καθώς και αναγνώρισης του επιστημονικού της έργου μέσω ετεροαναφορών από τρίτους ανεξάρτητους ερευνητές (>1700 ετεροαναφορές από 26 διαφορετικές χώρες). Η κα. Παπαγεωργίου έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, ευφυών αλγορίθμων για λήψη αποφάσεων και πρόβλεψη με τη χρήση ασαφών γνωστικών δικτύων, τεχνικών εξόρυξης δεδομένων, έμπειρα και ευφυή συστήματα.

Τα τελευταία 7 χρόνια εργάστηκε σε πέντε μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα FP6 και FP7, καθώς και σε 4 εθνικά ερευνητικά έργα (Πυθαγόρας ΙΙ, Μετάγνωση, Αριστεία ΙΙ, Αρχιμήδης ΙΙΙ) στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων και αλγορίθμων υπολογιστικής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς, ένω πρόφατα εγκρίθηκε για χρηματοδότηση ένα ερευνητικό έργο Horizon2020 στο οποίο συμμετέχει και έχει προτείνει τη μεθοδολογία των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είναι βασικός εταίρος στο έργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου