ΤΟΠΙΚΑ

Τέλη Μαρτίου η ίδρυση του Οργανισμού για την ανάπτυξη του Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος

τέλη-μαρτίου-η-ίδρυση-του-οργανισμού-γ-81233

600.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του business plan

Στην τελική ευθεία για την ίδρυση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος, με στόχο την ανάπτυξη του αεροδρομίου στη Νέα Αγχίαλο ως αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, βρίσκονται τα Επιμελητήρια και οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις Κεντρικής Ελλάδας. Χθες πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνάντησή τους στο Βόλο, μετά τη Λαμία στις 27 Ιανουαρίου. Προηγήθηκε επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν στο Επιμελητήριο για το business plan του Οργανισμού, το οποίο έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και αφορά στο 2017.

Η σύσκεψη αποφάσισε να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ίδρυση του Οργανισμού μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, ενώ ιεράρχησε τις δράσεις του business plan, με πρώτη -εάν υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον από τις περιφέρειες- αυτή της παρουσίας του Φορέα στη Roots Development, η οποία θα πραγματοποιηθεί 23 – 26 Απριλίου στην Κρακοβία.

Οι στόχοι

«Είναι θετικό που υπάρχουν πολλοί προορισμοί και ακόμη πιο θετικό το γεγονός ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μαγνησία, διότι θα αποτελέσει σημείο προορισμού και αναχώρησης, όχι μόνο επιχειρηματιών, αλλά και απλών ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τουρισμό, είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης για το εγχείρημα.

Η πρώτη δράση του φορέα, είπε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θέκλα Καμμένου, είναι η παρουσία του στη Roots Development, η οποία θα πραγματοποιηθεί 23 – 26 Απριλίου στην Κρακοβία και αφορά σε συνέργειες αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και προορισμών, που γίνονται κάθε χρόνο και αφορούν συναντήσεις και παρουσιάσεις προτάσεων τουριστικών προορισμών.

«Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε σε μία εταιρεία ότι η ευρύτερη περιοχή μας, διαθέτει ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ επιπλέον υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, από τα παράλια της Μαγνησίας και της Λάρισας, μέχρι τα Μετέωρα, το Καρπενήσι κλπ» συμπλήρωσε η ίδια.

Το Business Plan

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης πρότεινε τη σύσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που στόχο θα έχει την ανάπτυξη του αεροδρομίου και την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας της λειτουργίας του αεροδρομίου σε όλα τα επίπεδα:

Από την αναφορά του VOL σε πίνακες ανακοινώσεων αεροδρομίων με τεράστια κίνηση μέχρι την εικονική επίσκεψη χιλιάδων ανθρώπων που «πετούν» σε flight simulators.

Ο ίδιος είπε ότι παράλληλα θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις, όπως χώρος δημιουργίας κι ανάπτυξης αερολέσχης, χώρος έκθεσης, επίδειξης κι αγώνων μοντελισμού κι αερομοντελισμού, βάση για skydiving κλπ.

«Το αεροδρόμιο είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη άλλων επιχειρηματικών δράσεων» είπε ο ίδιος τονίζοντας ότι η περιοχή αλληλεπίδρασής του καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, πιο νότια τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία, την Εύβοια και βόρεια την Πιερία και γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο η προσέλκυση περισσότερης ζήτησης, κυρίως από αγορές του εξωτερικού.

Ο ίδιος ερωτηθείς αν ο Οργανισμός θα μπορέσει να καλύψει το κόστος του business plan απάντησε ότι ο προϋπολογισμός είναι εφικτός γιατί έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και από τις περιφέρειες και από τις περιφερειακές ενότητες, τις ΠΕΔ, τους δήμους. Ο κ. Ζαφείρης ευχαρίστησε δημόσια και τον εμπορικό σύλλογο Βόλου, την Εστίαση, τους αργυροχρυσοχόους και μεταξύ άλλων τις ΟΕΒΕΜ που έχουν επίσης ανταποκριθεί, διευκρινίζοντας πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα «σηκώσουν» τα Επιμελητήρια που πήραν και την πρωτοβουλία. «Θα φανεί και από την εκδήλωση ενδιαφέροντος» είπε ο ίδιος διευκρινίζοντας πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ήδη είναι εξασφαλισμένες οι 350.000 ευρώ, που αποτελούν το μίνιμουμ κόστος.

Δράση του Οργανισμού

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, ο Οργανισμός είτε θα προσλάβει άτομα, είτε θα συνεργάζεται με μια εταιρεία στη βάση του project management. Θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να υποστηρίζεται από ένα καλό site. Η δημιουργία του και η επικαιροποίηση του θα περιλαμβάνεται στις δράσεις του Οργανισμού.

Υπάρχει το αεροδρόμιο, που πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα. Υπάρχει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος, που πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα. Υπάρχει η ευρύτερη περιοχή που αποτελεί ένα destination brand και πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα. Προκειμένου λοιπόν να γίνει συγκροτημένη εργασία που θα προσθέσει αξία στην ευρύτερη περιοχή, προτάθηκε η εξής προσέγγιση σε 3 φάσεις, σημειώνοντας ότι είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει σε μια προσπάθεια branding σε επίπεδο προορισμού (Κεντρική Ελλάδα). Συγκεκριμένα η προσέγγιση προβλέπει ανάλυση ανταγωνισμού σε επίπεδο branding, μελέτη αγορών – στόχων & κρίσιμων κοινών, την επιθυμητή εικόνα – στόχο (brandimageevolution) για την ευρύτερη περιοχή ως τουριστικό προορισμό, τη δημιουργία εμπειριών – πρεσβευτών. «Θεωρούμε ότι αυτά τα βήματα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα μετά την ίδρυση του Οργανισμού και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν. Ο χρόνος είναι ήδη περιορισμένος όσον αφορά στο 2017. Πιστεύουμε όμως ότι παράλληλα πρέπει να γίνουν κινήσεις για το 2016, οι οποίες είτε αφορούν αυτούς που έχουν κάνει έναρξη νέων πτήσεων π.χ. Condor από Μόναχο, είτε διάφορες επαφές και προτάσεις από γραφεία ή T.O.s, οι οποίοι έχουν μείνει στο στάδιο της συζήτησης», τόνισε ο κ. Ζαφείρης και κατέληξε: «Ο Οργανισμός δεν μπορεί παρά μόνον να πετύχει. Είναι υπόθεση όλων. Ολοι μαζί μπορούμε».

Η επίσκεψη στο αεροδρόμιο

Το ραντεβού είχε δοθεί αρχικά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δουν από κοντά το χώρο και να σχηματίσουν ίδια άποψη. Τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των Ξενοδόχων υποδέχτηκε ο αερολιμενάρχης Κωνσταντίνος Ευσταθίου, που χαρακτήρισε το Αεροδρόμιο ως μεγάλο εργαλείο ανάπτυξης που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο κ. Ευσταθίου περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αερολιμένα, τις υποδομές που διαθέτει καθώς και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λάρισας, Δημήτρης Αδάμ, Φθιώτιδας Αλέξανδρος Διαμαντάρας και Ευρυτανίας Χρήστος Τσάμπρας, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Τρικάλων Στέφανος Γιώτης. Επίσης, παρευρέθηκε από την Ενωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας ο Τάσος Γούσιος, εκ μέρους του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού πρωτογενούς τομέα Κωνσταντίνος Βλαχοστέργιος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ν. Ευβοίας Μιλτιάδης Χέλμης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλαμπάκας Κωνσταντίνος Ράντος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαμπάκας Σωτήρης Φαμίσης, εκ μέρους της Ενωσης Ξενοδόχων Λαμίας Κατερίνα Κούτρα και η γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγγα. Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας ήταν ο πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θέκλα Καμμένου, αλλά και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου