ΤΟΠΙΚΑ

Ομόφωνα αθώος ο Δημήτρης Καντόλας

ομόφωνα-αθώος-ο-δημήτρης-καντόλας-807984

Τα έργα έγιναν και ως εκ τούτου δεν υπήρξε καμία ζημία στον πρώην Δήμο Αισωνίας. Με αυτό το σκεπτικό, απαλλακτική ήταν χθες η πρόταση του Εισαγγελέα έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για τον πρώην δήμαρχο Αισωνίας και πρώην αντιδήμαρχο Βόλου Δημήτρη Καντόλα που κατηγορούταν για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια στην απιστία και στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

Ο πρώην δήμαρχος με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κρίθηκε από το δικαστήριο αθώος. Μάλιστα, κρίθηκε αθώος με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αν και σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας με κατά πλειοψηφία απόφαση.

Επισημαίνεται ότι η υπόθεση αφορούσε στην έκδοση δεκατριών εικονικών τιμολογίων από τον πρώην δήμο Αισωνίας σε εργολάβο «φάντασμα», με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τα ταμεία του Δήμου Βόλου όπου εντάχθηκε ο πρώην Δήμος Αισωνίας με τον «Καλλικράτη» με το ποσό των 55.118 ευρώ.

Χθες, η δίκη στο Εφετείο Λάρισας συνεχιζόταν έως και τις 5 το απόγευμα οπότε ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του. Απαλλακτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου και για τους υπόλοιπους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο αθώωσε τους δύο πρώην συμβούλους, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη έξι ετών και οχτώ μηνών με το ίδιο σκεπτικό, όπως και τον εργολάβο, ο οποίος αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα έργα.

Αντίθετα, το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην ταμία σε κάθειρξη πέντε ετών από έξι έτη που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα. Επισημαίνεται ότι κατά της κάθειρξης δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης. Ο πρώην ταμίας οδηγήθηκε μετά τη δίκη στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε επί της ουσίας ότι ο πρώην ταμίας είχε δόλο καθώς στο δικαστήριο φέρεται να είπε ότι εξόφλησε με μετρητά τα δεκατρία τιμολόγια.

Ο τέως δήμαρχος Αισωνίας και πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, φερόταν ότι τέλεσε αδικοπραξία από δόλο ή βαριά αμέλεια σε βάρος του δήμου αναθέτοντας σε εργολάβο επτά έργα χωρίς διαγωνισμούς, ενώ έπρεπε να εκτελεστούν με αυτεπιστασία.

Οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Αισωνίας κατηγορούνταν ότι ως μέλη της επιτροπής παραλαβής έργων συνέταξαν βεβαιώσεις περί δήθεν καλής εκτέλεσης των επίδικων έργων.

Ο εργολάβος φερόταν να έχει υπογράψει επίσης βεβαιώσεις. Επισημαίνεται ότι η πρώην δημοτική υπάλληλος του λογιστηρίου, που είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση, είχε αθωωθεί πρωτόδικα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον κ. Καντόλα, αλλά ο πρώην δήμαρχος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση και περιορίστηκε να πει ότι «θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου