ΤΟΠΙΚΑ

Χαράλαμπος Μάνδρος: «Μην παίζετε με τη ζωή σας»

χαράλαμπος-μάνδρος-μην-παίζετε-με-τη-806436

Το μήνυμα του επικεφαλής των Κλινικών COVID – 19, που επέστρεψε στις εφημερίες μετά από καραντίνα λόγω κορονοϊού

O Χαράλαμπος Μάνδρος, διευθυντής της Β΄ Παθολογικής και των Κλινικών COVID-19 στο Νοσοκομείο Βόλου, εκεί που πάλευε για να σώσει ασθενείς με κορονοϊό, βρέθηκε να νοσεί και ο ίδιος από τον ιό, που δεν κάνει διακρίσεις. Μετά από δέκα μέρες κατ’ οίκον περιορισμό επέστρεψε προχθές Δευτέρα υγιής στο καθήκον… και μάλιστα έκανε και εφημερία, για να ξεκουράσει τους συναδέλφους του, που τις μέρες που απουσίαζε έμειναν στο «πόδι» του παρέχοντας νυχθημερόν υπηρεσίες στους ασθενείς.

O γιατρός κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την προσωπική του εμπειρία για τη μάχη με τον ιό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν το συνειδητοποιείς εύκολα», ενώ ο ίδιος τον κόλλησε στην πρώτη γραμμή της μάχης φροντίζοντας ασθενείς με κορονοϊό.

Συγκίνηση προκαλεί η επισήμανσή του πως «ουδείς άτρωτος» και ότι «ο γιατρός ανησυχεί περισσότερο επειδή γνωρίζει και τις επιπλοκές μπορούν να συμβούνε».

«Ολοι οι γιατροί είμαστε στην πρώτη γραμμή υψηλού ρίσκου και αυτό το τίμημα το πλήρωσα και εγώ. Μπορεί να κόλλησα τον ιό, ήμουν όμως από τους τυχερούς. Τα συμπτώματα σε γενικές γραμμές ήταν ήπια και δόξα τω Θεώ μπόρεσα να ανακάμψω πολύ γρήγορα», τόνισε. «Αυτό που σκεφτόμουν κλεισμένος μέσα σ΄ ένα δωμάτιο είναι ο κίνδυνος να μην κολλήσουν εξαιτίας μου οι δικοί μου άνθρωποι», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό των πολιτών είναι ότι «ο κορονοϊός είναι σοβαρό νόσημα, δεν είναι μια γρίπη, είναι κάτι τελείως διαφορετικό που δεν το έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα» και ότι «όλοι είμαστε ευάλωτοι», όπως λέει.

Ζητά από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, διότι ο ιός «είναι υπαρκτός και δεν αστειεύεται». «Μην παίζουν κορώνα- γράμματα τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Να μην αψηφούν τον κίνδυνο»

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Μάνδρο, μετά και την προσωπική του περιπέτεια, είναι πως βλέπει ανθρώπους να προσέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου μετά από 15 και 20 ημέρες που ταλαιπωρούνται με συμπτώματα που παραπέμπουν στον COVID-19. «Δεν πρέπει να αψηφούν τα συμπτώματα. Πρέπει αμέσως να απευθύνονται σε γιατρό και να ζητούν οδηγίες. Δεν πρέπει να μένουν στο σπίτι διότι διακινδυνεύουν σοβαρά την υγεία τους. Έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα ανθρώπους που έρχονται και είναι πραγματικά «ερείπια» επειδή φοβόντουσαν να έρθουν στο Νοσοκομείο. Αν δεν έχουν όμως την κατάλληλη υποστήριξη, ρισκάρουν σοβαρά τη ζωή τους» προειδοποιεί ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος.

Συγκινητικό ενδιαφέρον

Αυτό που τέλος συγκίνησε ιδιαίτερα τον γιατρό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν συνάδελφοί του από το Αχιλλοπούλειο, αλλά και πολλοί ασθενείς που όλες αυτές τις μέρες που απουσίαζε από το Νοσοκομείο ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του, «ανταποδίδοντας» σε έναν βαθμό την αγάπη και το ενδιαφέρον που εισπράττουν από τον ίδιο όλο αυτό το διάστημα της νοσηλείας τους στις κλινικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου