ΤΟΠΙΚΑ

Ξενοδόχος Πηλίου από μια αναποδιά

ξενοδόχος-πηλίου-από-μια-αναποδιά-803936

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφφελ Τζόνσον, γνωστός ανά την υφήλιο και ως Mr Brexit, κατάφερε για μία ακόμη φορά να «κάνει» θόρυβο με τις διακοπές του στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Πήλιο.

Για τους ντόπιους της Μεγάλης Πάου, λίγο έξω από την Αργαλαστή, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Χόρτο και τη Μηλίνα, ο εκκεντρικός Βρετανός ΥΠΕΞ δεν είναι άγνωστος, αφού σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που ήταν δήμαρχος Λονδίνου, επισκέπτεται την περιοχή και διαμένει στην εξοχική βίλα ιδιοκτησίας του πατέρα του Στάνλεϋ.

Ετσι και φέτος ο προορισμός για τον ίδιο, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, ήταν ο ίδιος. Μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό σκάφος και το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έφτασε στη Μεγάλη Πάου.

Σε μία πανέμορφη έκταση πνιγμένη μέσα στις ελιές ξεπροβάλει η εξοχική κατοικία Τζόνσον που συνορεύει με ένα ακόμη εξοχικό, και τα δύο χτισμένα στο ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ (πηλιορείτικου τύπου).

Στο ένα διαμένει ένα ζευγάρι αρχιτεκτόνων που έχοντας ανακαλύψει τις ομορφιές της περιοχής και το άγριο τοπίο, αγόρασε την έκταση και αποφάσισε να την αξιοποιήσει. Πριν από περίπου 15 χρόνια ο πατέρας του Mr Brexit Στάνλεϋ, μεγαλοεπιχειρηματίας εκδήλωσε το ενδιαφέρον να χτίσει στην περιοχή και έτσι κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία της οικογένειας Τζόνσον.

Τις μέρες που έμεινε εκεί ο 52χρονος Βρετανός ΥΠΕΞ, η βίλα ουσιαστικά ήταν το ορμητήριό του, καθώς ελάχιστες ώρες και μόνο πολύ αργά το βράδυ άκουγε κανείς φωνές και καταλάβαινε ότι το σπίτι κατοικείται. Η οικογένεια του ΥΠΕΞ αναχωρούσε νωρίς το πρωί για να απολαύσει το μπάνιο της στις γύρω παραλίες, εξερευνώντας κάθε ομορφιά του Πηλίου.

Απλός και προσιτός

Καθώς πλησιάζαμε το σπίτι , χθες το πρωί οι νέοι ένοικοι (Η οικογένεια Τζόνσον όταν απουσιάζει, εκμισθώνει το σπίτι σε τουρίστες) – Βρετανοί επίσης, δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν ενημερώθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στο ίδιο σπίτι πριν από λίγα 24ωρα διέμενε ο Βρετανός ΥΠΕΞ. «Πλάκα μας κάνετε; Είναι απίστευτο. Δεν θέλουμε να ξέρουμε για αυτόν τον κύριο. Εμείς αγαπάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψηφίσαμε “Bremain” το Brexit θα μας καταστρέψει αναφέρουν», εμφανώς προβληματισμένοι.

Μπορεί βέβαια στη Βρετανία μετά το Brexit να μην έχει πολλούς θαυμαστές ο κ. Τζόνσον, στη μεγάλη Πάου όμως… όσοι τον ξέρουν μιλούν για έναν άνθρωπο πολύ απλό και πολύ προσιτό.

«Μας αγκάλιαζε και μας μιλούσε όλους. Πολύ πρόσχαρος, πολύ απλός και πολύ ανθρώπινος», θα πει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιάννης Πούλος, που μένει λίγα μέτρα πιο κάτω και γνωρίζει τόσο τον Mr Brexit, όσο και τον πατέρα του, με τον οποίο μάλιστα διατηρεί φιλικές επαφές.

Οι κακές γλώσσες στην περιοχή… μάλιστα λένε ότι πατέρας και γιος τον τελευταίο καιρό τα είχαν «τσουγκρίσει», καθώς ο μεν κ. Στάνλευ ήταν υπέρ του Bremain και διαφωνούσε κάθετα με τη στάση που κράτησε ο γιος του, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit .

Λάτρης του φραπέ και της καλής κουζίνας

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στους ντόπιους ήταν το γεγονός ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ απολάμβανε την ελληνική κουζίνα και τον ελληνικό φραπέ και φωτογραφίζονταν με όποιον του το ζητούσε

Υπήρχαν ωστόσο και πολλοί που δεν τον αναγνώρισαν με την πρώτη ματιά.

Μάλιστα στη Μεγάλη Πάου κάποια στιγμή , ιδιοκτήτης παραθεριστικών κατοικιών νόμιζε ότι πρόκειται για ενδιαφερόμενο αγοραστή και άρχισε να του απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής για να τον πείσει να αγοράσει έκταση στην περιοχή.

Συναγερμός στο ΥΠΕΞ

Τη θαλπωρή πάντως της ελληνικής και της πηλιορείτικης φιλοξενίας τη γεύτηκε ολόκληρη η οικογένεια, όταν πριν από τρεις μέρες με πρωτοβουλία του Ελληνα ΥΠΕΞ δύο διπλωματικοί υπάλληλοι έφτασαν στη Μεγάλη Πάου για να προσφέρουν στον Mr Brexit ένα μεγάλο καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και να τον καλωσορίσουν εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά

Σύμφωνα τέλος με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τον Μπορίς Τζόνσον επεδίωξαν να συναντήσουν και τοπικοί άρχοντες της περιοχής, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό, αφού ο ίδιος είχε διαμηνύσει ότι η επίσκεψη είναι ιδιωτική, προκειμένου να ξεκουραστεί πριν τη μεγάλη «μάχη» των διαδικασιών για την ουσιαστική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς μια αποτυχημένη αγορά στην Ιταλία οδήγησε τον πατέρα του Mr Brexit στην «Ειρήνη» του στο Χόρτο Πηλίου

Μετά από μια αναζήτηση 40 ετών και μια λανθασμένη εκκίνηση στην Ιταλία, ο Stanley Johnson αποφάσισε να δημιουργήσει το ιδανικό καταφύγιό του, το οποίο χτίστηκε από το μηδέν στην Ελλάδα.

Οπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί μιλώντας το 2005 στην TheTelegraph, όταν η οικογένειά του τη δεκαετία του 1960 μεγάλωνε, είχε πάρει όρκο ότι θα αγοράσει μια δική του βίλα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, επιστρέφοντας στη Βρετανία από διακοπές.

Στη δεκαετία του 1980 η σκέψη του είχε ωριμάσει και έβαλε τα χρήματα στο τραπέζι, για να αγοράσει μια παλιά αγροικία, σε ένα μέρος της Τοσκάνης, που εκείνες τις ημέρες τουλάχιστον δεν ήταν τόσο της μόδας.

Παρά τις προτροπές της συζύγου του, η οποία του έλεγε να μην προβεί στην αγορά του οικοπέδου στην Τοσκάνη, ο Stanley Johnson, προχώρησε την απόφασή του.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα έπρεπε να την είχε ακούσει…

«Θα έπρεπε να είχα ακούσει τη γυναίκα μου. Αν και τα χρήματα είχαν αλλάξει χέρια, τέσσερα χρόνια αργότερα, το σπίτι με κάποιο τρόπο ακόμα δεν ήταν δικό μας. Φάνηκε ότι ο γεωργός ο οποίος το πούλησε σε εμάς δεν το κατείχε πραγματικά», έλεγε ο ίδιος σε εκείνη την συνέντευξη, εξηγώντας ότι το οικόπεδο βρίσκονταν μεταξύ μιας ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης του ανθρώπου που το πουλούσε.

«Κοιτάζοντας πίσω, είμαι ευτυχής που η ιταλική επιχείρηση απέτυχε», έλεγε, σκεπτόμενος τα εμπόδια που είχε συναντήσει με την αγορά του οικοπέδου στην Ιταλία.

Και εξηγούσε γιατί είναι ευτυχής:

«Αν είχε κλείσει η συμφωνία με το σπίτι στην Ιταλία, δεν θα ήμασταν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι πιο σημαντικό για μας. Τώρα έχουμε μια πανοραμική θέα στον Παγασητικό Κόλπο», έλεγε περιχαρής από το 2005 για την επιλογή του να αγοράσει ακίνητο στο Χόρτο, τη γνωστή πλέον βίλα «Ειρήνη».

Η έλλειψη της θάλασσας κοντά στην περιοχή που βρισκόταν το οικόπεδο, το οποίο ήθελε να αγοράσει στην Ιταλία, ήταν το κρίσιμο, όπως λέει, στοιχείο της απόφασής τους να αφήσουν εκείνη την επιλογή.

«Εχουμε ήδη μια παλιά αγροικία στην Αγγλία στο τέλος ενός ανώμαλου δρόμου», δήλωνε τότε η σύζυγός μου. «Γιατί να θέλουμε άλλο ένα;», αναρωτιόταν, γι’ αυτό και επέλεξαν κάπου με ήλιο και κοντά στη θάλασσα, ένα μέρος μέσα στη φύση για περπάτημα. Και η θάλασσα, όπως έλεγαν θα έπρεπε να είναι πεντακάθαρη και κατά προτίμηση ζεστή.

Ετσι κατέληξαν στο Πήλιο, για διακοπές, νοικιάζοντας μια βίλα κοντά στη Μηλίνα, και λάτρεψαν την περιοχή, όπως λένε, περιγράφοντας το Πήλιο ως μαγικά όμορφο, και τις παραλίες του Αιγαίου τέλειες, προτρέποντας τον καθένα να επισκεφθεί το Πήλιο για να θαυμάσει το πράσινό του, να κολυμπήσει το καλοκαίρι ή να κάνει σκι το χειμώνα,

Την πρώτη φορά σε διακοπές τους στο Πήλιο νοίκιασαν ένα σπίτι, ενώ όταν κάποιοι φίλοι τους τούς ενημέρωσαν ότι πωλούνταν στο χωριό Χόρτο οικόπεδο, κατάλαβαν ότι μια ειδυλλιακή επιλογή γεννήθηκε για τους ίδιους, και δεν την άφησαν να πάει χαμένη και έχτισαν την «Ειρήνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου