ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομη υλοτόμηση σε δάσος Natura στο Πήλιο

παράνομη-υλοτόμηση-σε-δάσος-natura-στο-πήλι-803346

Περιβαλλοντική καταστροφή καταγγέλλουν κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Νότιο Πήλιο. Δράστης ή δράστες έκοψαν παράνομα δέντρα από το δάσος της περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, δημιουργώντας ολόκληρα… ξέφωτα.

Τη… σφραγίδα που άφησαν πίσω τους λαθροϋλοτόμοι, ανακάλυψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Διαπίστωσαν ότι σε δύο μεγάλα τμήματά του, το δάσος έμεινε «φαλακρό». Δράστης ή δράστες όχι μόνο έκοψαν δέντρα, αλλά έκοψαν πολύ μεγάλες οξιές – «μάνες», που όπως λένε, δεν κόβονται. Επιπλέον τα δέντρα «κουτσουρεύτηκαν», με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αναγέννησή τους.

Στην περιοχή έσπευσε μετά από καταγγελίες το Δασαρχείο. Στο ένα από τα δύο τμήματα του δάσους μάλιστα, βρέθηκαν και τα «απομεινάρια» του δάσους έτοιμα στοιβαγμένα για να φορτωθούν και να πουληθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ένα από τα δύο σημεία βρέθηκαν 30 τόνοι ξύλα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι δράστες κατακρεούργησαν το δάσος. Προχώρησαν σε παράνομη υλοτόμηση, σε μεγάλη έκταση και χωρίς να τηρούν έστω τον κανονισμό που υπάρχει για τον τρόπο υλοτόμησης.

Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός. Το θέμα πρόκειται να εξεταστεί και σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Το ζητούμενο για τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι μόνο η λαθροϋλοτομία. Σύμφωνα με καταγγελίες έρχεται και η νόμιμη υλοτομία το επόμενο διάστημα και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της υλοτόμησης σε συγκεκριμένο σύλλογο, συναντά αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας που ζητούσε διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι από το ίδιο δάσος καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ξυλεία και ντόπιοι μετά από δηλώσεις που υποβάλλουν και άδεια που εκδίδεται για λογαριασμό τους.

Κάτοικοι φοβούνται ότι το κακό που έγινε στο δάσος θα το πληρώσουν το χειμώνα με ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου