ΤΟΠΙΚΑ

Η στέβια είναι νέα καλλιέργεια με προοπτικές

η-στέβια-είναι-νέα-καλλιέργεια-με-προο-799244

Οι αγρότες θα χάσουν εισόδημα εάν δεν στραφούν σε νέες καλλιέργειες και η στέβια φαίνεται ότι είναι μια τέτοια καλλιέργεια, τονίστηκε χθες το πρωί σε ημερίδα για την καλλιέργεια και τις ιδιότητες της στέβιας του γλυκαντικού αυτού φυτού που έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει τη ζάχαρη από γλυκίσματα και αναψυκτικά, καθώς δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό με θερμίδες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στο αμφιθέατρο Ι. Κορδάτος στο παραλιακό κτήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής της ήταν ο δημοσιογράφος και Διευθυντής του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα το ενδιαφέρον για το φυτό στέβια στη Ελλάδα τα τελευταία 2-5 χρόνια έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα και οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

Στην επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες-τρόφιμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Π. Θεσσαλίας και κοσμήτορας Σ.Γ.Ε κ. Πέτρος Λόλας επισημαίνοντας πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τις προβληματικές καλλιέργειες και χρήσεις ορισμένων ουσιών προσθέτοντας ότι η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

Στη συνέχεια ο κ. Λόλας τόνισε ότι «η στέβια μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει μια νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή να μην γίνεται ελεύθερη-ανεξέλεγκτη αλλά συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω ενός εθνικού φορέα στέβιας, ο εθνικός φορέας να λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και να διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της στέβιας».

Από την πλευρά του ο Παθολόγος Διαβητολόγος κ. Αντώνης Λέπουρας, αναφέρθηκε στον διαβήτη τονίζοντας ότι «είναι μια χρόνια πάθηση και γι’ αυτό η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να ρυθμίσουν τον σακχαρώδη διαβήτη».

Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση-εκπαίδευση αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου αναφερόμενος στην καλλιέργεια της στέβιας τόνισε ότι «σημαντικό κομμάτι που αφορά όσους θελήσουν να ασχοληθούν με την παραγωγή σποριόφυτων στέβιας, είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια αλλά και η πτυχή της οικονομικότητας παραγωγής της στέβιας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου