ΤΟΠΙΚΑ

Nα εξαιρεθεί η ΔΕΥΑΜΒ

nα-εξαιρεθεί-η-δευαμβ-79857
Την πιεστική ανάγκη να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη θέση της για τις προσλήψεις προσωπικού στις ΔΕΥΑ, τόσο αορίστου, όσο και ορισμένου χρόνου, καθώς και προσωπικού με συμβάσεις έργου, ανάλογα πάντοτε με τις πραγματικές ανάγκες τους, επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α. Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.
Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται λειτουργικά σε οριακό σημείο και οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα επειδή, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, αδυνατεί να καλύψει τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά εργατοτεχνικού. Παραθέτει δε αναλυτικά στοιχεία για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΜΒ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πειστεί να αναθεωρήσει την απόφασή της για τις προσλήψεις προσωπικού. «Εκτός και αν» – όπως χαρακτηριστικά τονίζει – «στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διάλυση των ΔΕΥΑ και η παράδοση του πιο σημαντικού, ίσως, δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το νερό, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή και η διεθνής εμπειρία αποδεικνύουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του νερού, όπου επιχειρήθηκαν, απέτυχαν», τονίζει κατηγορηματικά.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του κ. Σκοτινιώτη, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) είναι η πρώτη ΔΕΥΑ που ιδρύθηκε στη χώρα, με ειδικό νόμο, το Ν. 890/1979. Από τις 16 Ιουνίου 2011 η ΔΕΥΑΜΒ επέκτεινε τα γεωγραφικά όρια των αρμοδιοτήτων της στο σύνολο των εννέα (9) Δημοτικών Ενοτήτων που συγκροτούν τον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου (Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδας, Ιωλκού, Αισωνίας και Μακρινίτσας).
Η ΔΕΥΑΜΒ όλα αυτά τα χρόνια έχει επιτελέσει τεράστιο έργο για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν καλή ποιότητα νερού, για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη σωστή διαχείριση του νερού και την άριστη επεξεργασία του λύματος στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (λειτουργεί τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός), καθώς και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη, η ΔΕΥΑΜΒ υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει την αμέσως επόμενη περίοδο ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), ενταγμένων στο ΕΠΠΕΡΑΑ και το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ο προϋπολογισμός του οποίου υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτοχρόνως στηρίζει τεχνικά και τους όμορους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου για την υλοποίηση των έργων που οι συγκεκριμένοι Δήμοι έχουν εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Με αφορμή τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΜΒ λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων προσωπικού, ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ένωση των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), την οποία συγκροτούν οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχει θέσει στην κορυφή των αιτημάτων της τον απεγκλωβισμό των ΔΕΥΑ από τους περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου τομέα, αφού οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι επιχειρήσεις αιχμής και θα πρέπει να λειτουργούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Είναι αυτονόητο ότι οι προσλήψεις στις ΔΕΥΑ υπόκεινται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Μάλιστα, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους υπουργούς το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος, ο κ. Σκοτινιώτης παραθέτει μια απολύτως ακριβή και αντικειμενική εικόνα των αναγκών της ΔΕΥΑΜΒ σε εργατοτεχνικό και τεχνικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι την ακρίβεια αυτής μπορούν κάλλιστα να ελέγξουν οι υπηρεσίες των υπουργείων. Επισημαίνει, δε, ότι στη ΔΕΥΑΜΒ και ενόψει της εφαρμογής του νέου ΟΕΥ της Επιχείρησης, η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε πιο ορθολογική οργάνωση του προσωπικού και σε καθηκοντολόγιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου