ΤΟΠΙΚΑ

«Ημουν υπό την απειλή των ληστών»

ημουν-υπό-την-απειλή-των-ληστών-795773

«Απειλούσαν τη ζωή μου και τη ζωή μελών της οικογένειάς μου», φέρεται να κατέθεσε προανακριτικά ο 41χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από το Βόλο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου ως ο πληροφοριοδότης της σπείρας των Ρομά, η οποία λήστεψε από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Φεβρουάριο τέσσερις κατοικίες ηλικιωμένων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ο 41χρονος, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, προκειμένου το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας να παραπεμφθεί για την απολογία του στον Ανακριτή Βόλου, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχε καμία οικονομική συναλλαγή με τα μέλη της συμμορίας που σχεδίαζε τις ληστείες και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αναγκάζονταν να διατηρεί μαζί τους επαφές ήταν οι σοβαρές απειλές και εκβιασμοί που δέχονταν, ώστε να δείχνει συνεργάσιμος…

Ο ισχυρισμός του 41χρονου ελεύθερου επαγγελματία ότι δεν έλαβε σε καμία περίπτωση «μερτικό» από τη λεία που άρπαξαν οι ληστές εισβάλλοντας στα σπίτια ηλικιωμένων στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία φέρεται να προκύπτει και από τις καταθέσεις των μελών της σπείρας, οι οποίοι δεν μιλούν για μοιρασιά χρημάτων και κοσμημάτων μαζί του.

Ο Βολιώτης φέρεται να δηλώνει «όμηρός» τους, υποστηρίζοντας ότι μια επαγγελματική συνάντηση ήταν εκείνη που οδήγησε στη γνωριμία του με τον έναν εκ των Ρομά, 36 ετών, από το Αργος. Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται, όπως ισχυρίζεται, αργότερα, μέχρι τη στιγμή που οι Ρομά τον πίεζαν με εκβιασμούς να αναζητήσει και να δώσει πληροφορίες για σπίτια ηλικιωμένων.

Ο 41χρονος ελεύθερος επαγγελματίας βρέθηκε στα χέρια αστυνομικών της Ασφάλειας Βόλου, το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν στην κατοχή του βρέθηκε παράνομα απομίμηση (replica) πυροβόλου όπλου, με μεταλλική γεμιστήρα, εντός της οποίας υπήρχαν τρία φυσίγγια κρότου. Για την παράνομη οπλοκατοχή δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Η σύλληψη για την απομίμηση πυροβόλου όπλου, ήταν η αρχή σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Γ. Ταμβάκη, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες για την εξιχνίαση τεσσάρων ληστειών μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων και μία διάρρηξη οικίας, που έγιναν από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 στο Βόλο.

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης ληστειών και κλοπών σχηματίστηκε σε βάρος πέντε συνολικά ημεδαπών ηλικίας 36, 54, 21 ετών, ενώ σε βάρος του 41χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε ληστείες.

Οι τέσσερις αθίγγανοι έχουν ήδη κατηγορηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε Αργολίδα και Πειραιά –σε ορισμένες περιπτώσεις με νεκρούς- και μάλιστα ο 36χρονος και ο 54χρονος συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, στις 7 Απριλίου 2013, στο Κρανίδι Αργολίδας.

Σχετικά με τον 41χρονο, ο ειδικότερος ρόλος του, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνίστατο στην παροχή πληροφοριών και υποδείξεων, ως προς την επιλογή των θυμάτων για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους.

Μετά την επιλογή του σπιτιού, το οποίο θα ήταν ο επόμενος στόχος της συμμορίας, ο 41χρονος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 36χρονο, μεταφέροντάς του τις πληροφορίες, δύο-τρεις ημέρες πριν τη ληστεία.

Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έρχονταν στο Βόλο μεσημεριανές ώρες για κατόπτευση των στόχων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας επιχειρούσαν σε βάρος των θυμάτων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου