ΤΟΠΙΚΑ

Πιο ακριβό φέτος το γιορτινό τραπέζι

πιο-ακριβό-φέτος-το-γιορτινό-τραπέζι-795646

Ανεβασμένες οι τιμές για γαλοπούλα και κατσίκι – Σταθερές στα οπωροκηπευτικά

Πιο ακριβά θα στοιχίσει τα φετινά Χριστούγεννα το γιορτινό τραπέζι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της καθιερωμένης έρευνας αγοράς για τον μήνα Δεκέμβριο σε Μαγνησία και Σποράδες που διενεργείται από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να εορταστούν διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές ελέω του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, όσοι επιχειρήσουν να φιλοξενήσουν ακόμη μια οικογένεια, όπως προβλέπεται βάσει των περιοριστικών μέτρων, θα χρειαστεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Πιο ακριβό το κρέας

Πιο αναλυτικά, η αύξηση στις τιμές αφορά κυρίως στα νωπά κρέατα. Το ξενόφερτο έθιμο της γεμιστής γαλοπούλας, συγκεκριμένα, θα κοστίσει λίγο πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι αφού η μέση τιμή της φέτος αγγίζει τα 8,44 ευρώ, με την ανώτερη στα 8,80 ευρώ, έναντι 7,93 που ήταν πέρυσι. Μια πιο φθηνή επιλογή είναι πάντα το κοτόπουλο το οποίο θα στοιχίσει μόλις 3,76 ευρώ, έναντι 3,52 που στοίχιζε πέρυσι.

Για τους λάτρεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, το αρνί θα στοιχίσει 9,82 ευρώ, έναντι 9,24 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι, ενώ το κατσίκι που έχει μεγάλη ζήτηση και κατέχει σταθερά πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ανεξαρτήτου χρονικής περιόδου, θα κοστίσει 10,38 ευρώ, σχεδόν 2 ευρώ περισσότερα από πέρυσι που η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 8,83 ευρώ.

Μικρή μείωση παρατηρείται στις τιμές του μοσχαρίσιου και του χοιρινού κρέατος. Συγκεκριμένα, στα 9,58 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για το μοσχάρι άνευ οστού, έναντι 9,78 ευρώ πέρυσι, και στα 7,98 ευρώ το μοσχάρι με οστό, έναντι 8,12 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, στα 6,74 ευρώ διατίθεται στην αγορά φέτος το χοιρινό άνευ οστού, έναντι 6,50 ευρώ που διατίθεντο πέρυσι, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες θα κοστίσουν 5,68 ευρώ, έναντι 6,18 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, όσον αφορά τα χοιρινά σουβλάκια, η τιμή τους διαμορφώνεται στα 6,86 ευρώ, έναντι 6,72 ευρώ που ήταν πέρυσι , ενώ τα σουβλάκια κοτόπουλου θα κοστίσουν 8,02 ευρώ, έναντι 7,53 που κόστιζαν πέρυσι.

Σταθερές οι τιμές των οπωροκηπευτικών

Από την άλλη, δεν σημειώνουν διαφορές οι τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με αυτές του περσινού Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά, η μέση τιμή για τα αγγούρια είναι 0,58 ευρώ το τεμάχιο, 0,95 ευρώ το κιλό για τις ντομάτες, 1,99 ευρώ το κιλό για το κουνουπίδι, 2,45 ευρώ το κιλό για το μπρόκολο, 1,74 ευρώ το κιλό για το μαρούλι, 0,75 ευρώ το κιλό για τις εγχώριες πατάτες και 1,42 ευρώ το κιλό για τα λεμόνια.

Η μέση τιμή στα πορτοκάλια διαμορφώνεται στα 1,10 ευρώ το κιλό και στα 0,89 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια χυμού, ενώ η μέση τιμή για τα μήλα φτάνει τα 1,71 ευρώ το κιλό και για τις μπανάνες τα 1,92 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου