ΤΟΠΙΚΑ

«Λουριά» σε αναρρωτικές άδειες

λουριά-σε-αναρρωτικές-άδειες-795432

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Υγειονομικές επιτροπές επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να κλείσουν τα ορθάνοιχτα επί χρόνια «παράθυρα» της διαδικασίας αφειδούς χορήγησης αναρρωτικών αδειών στο δημόσιο. Παράθυρα, από τα οποία μπαινοέβγαιναν, με ενδείξεις σοβαρής κατάχρησης, δήθεν ασθενείς ή όχι και τόσο ασθενείς. Οταν, όμως, κλείνουν με ορμή τα παραθυρόφυλλα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το ανεξέλεγκτο μπες-βγες, τότε είναι βέβαιο ότι ορισμένοι θα «μαγκωθούν» άδικα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Κάπου εκεί, υπεύθυνοι των υγειονομικών επιτροπών από τη μία και συνδικαλιστές κλάδων του δημόσιου τομέα από την άλλη προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά. Τις τελευταίες εβδομάδες πίσω από τις απορρίψεις αδειών ασθενείας στο Βόλο κυριαρχούν φωνές αντίδρασης εκπαιδευτικών.

Δεν είναι τυχαίο, σχολιάζουν πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω την υπόθεση και επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι από τις άδειες που χορηγούνται σε δημοσίους υπαλλήλους στη Μαγνησία, ποσοστό 80% και άνω αφορούν σε εκπαιδευτικούς.

Μέρες που …κολλάνε σε σαββατοκύριακα και θα μπορούσαν να δώσουν ένα ξεκούραστο τετραήμερο, περίοδοι της σχολικής χρονιάς κατά τις οποίες μια ασθένεια θα μπορούσε να επιμηκύνει την ανάπαυλα αργίας, εκπαιδευτικοί που προσκομίζουν γνωμάτευση ψυχιατρικής νόσου και όμως μπορούν να επιστρέψουν σε αίθουσες διδασκαλίας, άλλοι οι οποίοι αναρρώνουν σε καφέ της πόλης…

Μια σειρά από περιστατικά και στοιχεία, αλλά και τα «κοινά μυστικά», τα οποία πλέον δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε περίοδο οικονομικής μέγγενης, οδήγησαν τις υγειονομικές επιτροπές να αλλάξουν ρότα και να σφίξουν τα λουριά. Και αν στο παρελθόν ορισμένοι είχαν βρει την ησυχία τους, ποντάροντας σε μια χαλαρή διαδικασία, τώρα κάνουν και δεύτερη σκέψη πριν αιτηθούν αναρρωτικής αδείας.

Το ζήτημα, όμως, που δημιουργείται είναι ότι η …μπάλα κινδυνεύει να παρασύρει και εκείνους που έχουν πραγματικής ανάγκης της άδειας που τους χορηγείται και αποτελεί απαράβατο δικαίωμά τους, όπως κάθε εργαζόμενου.

«Βιομηχανία» υπογραφών

Από τη δική τους πλευρά, οι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, οι οποίοι μετά το ραντεβού –με καθυστέρηση μηνών- με την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή βρέθηκαν μπροστά στην εξέλιξη της περικοπής της άδειας που είχαν λάβει, δείχνουν τους γιατρούς που έβαλαν την υπογραφή τους για τις απαιτούμενες ημέρες ανάρρωσης.

Δεν έκριναν οι ίδιοι τις ημέρες της άδειας, αλλά ήταν σύσταση του γιατρού που τους εξέτασε, υποστηρίζουν και αναρωτιούνται για το πού βρίσκεται η δική τους ευθύνη. Εγκυρες πηγές, πάντως, μιλούν και για «βιομηχανίες» υπογραφών αδειών από γιατρούς.

Όμως, πρόκειται για κομμάτι της διαδικασίας που προς το παρόν φαίνεται να βρίσκεται στην άκρη, με το βάρος να πέφτει σε όσους χορηγούνται οι άδειες και όχι σε εκείνους που τις έχουν χορηγήσει, αλλά συνάδελφοί τους διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι έπραξαν λάθος ή υπερβολικά και ανατρέπουν τις γνωματεύσεις τους.

Η αναδρομική περικοπή της αναρρωτικής άδειας σημαίνει περικοπή μισθού, εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Απ. Μούσιος, ο οποίος μόλις προ ημερών μαζί με αιρετούς συναδέλφους του από όλη τη Θεσσαλία έθεσαν το ζήτημα λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών και της περικοπής των αναρρωτικών αδειών στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ελλοχεύει ένας σοβαρότατος κίνδυνος. Εάν οι μέρες της άδειας που δεν εγκρίνει η υγειονομική επιτροπή ξεπερνούν τις 21, τότε σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου πειθαρχικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, ο εκπαιδευτικός εφόσον δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απουσία του για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τίθεται σε διαθεσιμότητα. Ζήτημα, το οποίο οι εκπρόσωποι των δασκάλων της Θεσσαλίας έθεσαν στην Περιφερειακή Διευθύντρια είναι να εκλείψουν οι καθυστερήσεις μηνών.

Οι εκπαιδευτικοί περνούν από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή έως και τρεις μήνες μετά από τη στιγμή που κατέθεσαν την αίτηση αδείας. «Συνάδελφος με γύψο στο χέρι, τον έβγαλε στο μεσοδιάστημα μέχρι την παρουσίασή της στην υγειονομική επιτροπή. Είδαν ότι το χέρι δεν είχε γύψο και της έκοψαν τη μισή άδεια», περιέγραφε ο κ. Μούσιος, παραθέτοντας ενδεικτικά το παράδειγμα ως ένα από εκείνα τα τραγελαφικά και ακραία, όπως είπε, που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και απασχολούν έντονα τον κλάδο.

Αποδέκτης μεγάλου αριθμού καταγγελιών για αρνητικές γνωματεύσεις σε αιτούμενες αναρρωτικές άδειας από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η διοίκηση της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το Δ.Σ. μιλά για «πρωτόγνωρο φαινόμενο άδικων αρνητικών γνωματεύσεων». Σε παράσταση στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ είχε ζητήσει την αναθεώρηση των απορριπτικών αποφάσεων-γνωματεύσεων…

Φρένο στην αλόγιστη χορήγηση

Πρόσφατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας μιλούσαν για την αναγκαιότητα επανεξέτασης χορήγησης αναρρωτικών αδειών, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην αλόγιστη χορήγησή τους.. Υψηλόβαθμα στελέχη παραδέχονταν ότι η διαδικασία ελέγχου είναι ελλιπής, καθώς και ότι οι πληροφορίες και οι ενδείξεις γύρω από την ευκολία χορήγησής τους δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν επαρκώς από το σύστημα ελέγχων.

Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου έχει προαναγγείλει από τη Βουλή την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αναρρωτικών αδειών στους εκπαιδευτικούς.

Τα κενά της διαδικασίας καταδεικνύονται, χαρακτηριστικά, από το γεγονός ότι άδεια ασθενείας για 3 ημέρες χορηγείται με γνωμάτευση ιδιωτικού ιατρού, όμως για άδειες πάνω από δέκα ημέρες απαιτείται η έγκριση από υγειονομική επιτροπή, η οποία μπορεί να συγκροτηθεί ακόμη και έπειτα από τρεις μήνες από την ημέρα της κατάθεσης της σχετικής αίτησης από τον εκπαιδευτικό. Δεύτερο μείζον θέμα για το υπουργείο Παιδείας είναι οι άδειες λόγω επαπειλούμενης κύησης.

Πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με τους κινδύνους που διατρέχει η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης σε περίπτωση που η έγκυος συνεχίσει να εργάζεται κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί λαμβάνουν βεβαίωση γιατρού ότι η κύησή τους μπορεί να έχει επιπλοκές και με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν άδεια, η οποία προστίθεται στην άδεια εγκυμοσύνης και μητρότητας που λαμβάνουν. Πολλές όμως εκπαιδευτικοί κάνουν καταχρηστική άσκηση του σχετικού δικαιώματος.

Η πρακτική αυτή, που παρατηρείται σε όλο τον δημόσιο τομέα, έχει καταγγελθεί από χρόνια, καθώς η χορήγηση μεγάλου αριθμού αδειών λόγω επαπειλούμενης κύησης κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς «τίναζε στον αέρα» τον προγραμματισμό του υπουργείου για την κάλυψη των οργανικών κενών στα σχολεία.

Εχουν ψυχολογικά

Σε εξέλιξη, την ίδια ώρα, βρίσκεται ο έλεγχος 2.500 υποθέσεων εκπαιδευτικών -1.150 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1.350 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα- οι οποίες είναι υπό το μικροσκόπιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς με την επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων έχουν χρόνια να πατήσουν σε διδακτικές αίθουσες.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, αφορά είτε γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών είτε ακόμα και «άδεια» με την έγκριση του προϊσταμένου χωρίς την κατάθεση των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων. Το Σώμα των Επιθεωρητών ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των γνωμοδοτήσεων υγειονομικών επιτροπών, με τις οποίες έδιναν τη δυνατότητα μακροχρόνιων αδειών σε υπαλλήλους για ψυχολογικούς λόγους, με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τις υπηρεσίες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου