ΤΟΠΙΚΑ

Ξημερώνονται… στο ΙΚΑ Βόλου για τη θεώρηση βιβλιαρίων

ξημερώνονται-στο-ικα-βόλου-για-τη-θε-79539

Παρά την ηλεκτρονική εφαρμογή, προτιμούν το γκισέ με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία

Από τις πέντε… ξημερώματα στο ΙΚΑ στην οδό Ξενοφώντος ασφαλισμένοι για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, τη στιγμή που σύμφωνα με τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα, η διαδικασία αυτή γίνεται πλέον αυτόματα και ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται η φυσική προσέλευσή τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η διαδικασία ηλεκτρονικής θεώρησης επιλέχτηκε από το ΙΚΑ προκειμένου να περιοριστεί η επισκεψιμότητα στα υποκαταστήματα ωστόσο οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προσέρχονται στην οδό Ξενοφώντος για να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο. Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΙΚΑ στο Βόλο, προσέρχονται κατά μέσο όρο μέχρι και 200 άτομα ημερησίως αναζητώντας… ενημέρωση άλλοι και άλλοι για να θεωρήσουν το βιβλιάριο για τη νέα ασφαλιστική χρονιά. Και παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν ότι η διαδικασία γίνεται αυτόματα, οι περισσότεροι επιμένουν να ολοκληρώσουν τη θεώρηση στο γκισέ, έχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη… στην άμεση επαφή με τους αρμοδίους υπαλλήλους.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία επιτρέπει, σε ασφαλισμένους, να ενημερώνονται άμεσα εάν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2016.

Ωστόσο, τα παράπονα δεν λείπουν, καθώς δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση των πολιτών για τις ηλεκτρονικές θεωρήσεις των βιβλιαρίων.

Ταυτόχρονα πολλοί ασφαλισμένοι εκφράζουν παράπονα και για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, αφού σε αρκετά σημεία της ιστοσελίδας του ασφαλιστικού φορέα χρησιμοποιείται δυσνόητη γλώσσα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πλοήγησή τους, έτσι ώστε να εντοπίσουν με ακρίβεια την υπηρεσία που επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω της εφαρμογής του ΙΚΑ, «Ασφαλιστική Ικανότητα» στο διαδικτυακό τόπο www.ika.gr οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή εάν έχουν δικαίωμα ασφάλισης.

Για την υπηρεσία απαιτείται η καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.), του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Σημειώνεται ότι στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α’ 273), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Παράλληλα όλοι οι ασφαλισμένοι μας, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα), που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, μπορούν να προβούν στην απογραφή τους μέσω της ηλεκτρονικής μας υπηρεσίας «Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Εμμεσα Ασφαλισμένων», που είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους – Συνταξιούχους).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου