ΤΟΠΙΚΑ

Εκδικάστηκαν προχθές στο Εφετείο Βόλου οι υποθέσεις απολυμένων ΜΕΤΚΑ και της BMTE

εκδικάστηκαν-προχθές-στο-εφετείο-βόλ-794957

Εκδικάστηκαν προχθές στο Εφετείο στη Λάρισα η υπόθεση των τριών απολυμένων από τη ΜΕΤΚΑ Βασ. Καλατζή, Αλ. Παυλίδη και Κων. Βογιατζή και του Νίκου Παπαναγιώτου από την ΒΜΤ- Καμπάκας.

Παρέμβαση υπέρ των απολυμένων και στις δύο υποθέσεις έκανε το ΕΚΒ ενώ για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ επίσης παρέμβαση υπέρ τους έκανε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και για τον συνδικαλιστή Ν. Παπαναγιώτου έκανε το επιχειρησιακό σωματείο της ΒΜΤ- Καμπάκας μετά από ομόφωνες αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.

Η υπόθεση των τριών απολυμένων της ΜΕΤΚΑ που είδαν την πόρτα της εξόδου τον Φλεβάρη του 2010 έφτασε στο Εφετείο μετά από προσφυγή της εταιρείας και αφού ήδη οι απολυμένοι έχουν κερδίσει τόσο τα ασφαλιστικά μέτρα όσο και την αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου και από τον Ιούνιο του 2011 έχουν επιστρέψει στο εργοστάσιο.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο όπως και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων, ρητά και κατηγορηματικά στην απόφασή του έκρινε ότι η απόλυση των τριών δεν έγινε για εξυπηρέτηση του συμφέροντος της επιχείρησης αλλά ότι οφείλεται αποκλειστικά σε λόγους εκδίκησης για την συνδικαλιστικής του δράση, που ωστόσο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος.

Τα ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έχει κερδίσει επίσης ο συνδικαλιστής της ΒΜΤΕ Νίκος Παπαναγιώτου. Στις 17 Γενάρη του 2011 μαζί με ένα συνάδελφό του, ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής έκανε επίσχεση εργασίας λόγω των οφειλομένων δεδουλευμένων τους.

Παράλληλα απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου κατήγγειλε υπερημερία του εργοδότη και λόγω αυτής, επίσχεση εργασίας. Ο εργαζόμενος όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του συνέχισαν την επίσχεση εργασίας ενώ η εταιρεία στις 25 -2-2011 του κοινοποίησε εξώδικη δήλωση με την οποία του γνωστοποιούσε ότι εξόφλησε τις οφειλόμενες αποδοχές.

Στη συνέχεια στις 15-3-2011 η εταιρεία κοινοποίησε στον εργαζόμενο καταγγελία σύμβασης εργασίας χωρίς καταβολή αποζημίωσης θεωρώντας ότι απουσίαζε αδικαιολόγητα από την εργασία του από 18-1-2011 έως 15-3-2011, διάστημα όμως που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο εργαζόμενος άσκησε νόμιμα το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας και επομένως δεν ήταν αδικαιολόγητη η απουσία του και υποχρέωσε τη ΒΜΤΕ να επαναπροσλάβει τον δικαιωθέντα εργαζόμενο.

Η εταιρεία και σε αυτή την περίπτωση προσέφυγε και χθες εκδικάστηκε η υπόθεση στο Εφετείο. Σύμφωνα με το δικηγόρο των απολυμένων Μαργαρίτη Πατσιαντά οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου