ΤΟΠΙΚΑ

Χριστουγεννιάτικο δώρο από… το διάστημα για μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου

χριστουγεννιάτικο-δώρο-από-το-διάστ-793343

Διαδικτυακή ξενάγηση στο διάστημα εξασφάλισε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου για τους μαθητές της Γ’ τάξης

Ευχάριστη έκπληξη «έκρυβε» για τους μαθητές της Γ τάξης του 9ου Γυμνασίου Βόλου η φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή, που για πρώτη φορά, δεδομένων των συνθηκών, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.

Αφού, λοιπόν, οι μαθητές του Γ3 στόλισαν το αυτοσχέδιο διαδικτυακό δεντράκι τους μέσω διαδραστικής πλατφόρμας όπου ο κάθε μαθητής τοποθετούσε το δικό του στολίδι, στη συνέχεια όλοι οι μαθητές της Γ τάξης είχαν την τύχη να ξεναγηθούν εικονικά στην έκθεση «Ανέβα στο διάστημα». Η διαδικτυακή έκθεση που έχει δημιουργηθεί στον εικονικό χώρο Second Life, έχει ως στόχο να φέρει πιο κοντά τα παιδιά με το διάστηκα και να γνωρίσουν την προσφορά της διαστημικής επιστήμης στην ανθρωπότητα.

Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου είναι ένα από τα λίγα σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα οι μαθητές του οποίου είχαν την τύχη να συμμετάσχουν σε αυτή τη μοναδική διαδικτυακή εμπειρία, μια συμμετοχή που εξασφαλίστηκε από την διευθύντρια του σχολείου Νίκη Χατζηκυριάκου ως χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά.

«Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με την έκπληξη η οποία κέρδισε το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο δύσπιστων μαθητών που δεν σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις. Ήταν μια φοβερή και πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο για εκείνα όσο και για εμάς τους καθηγητές που είχαμε την τύχη να είμαστε μέρος της. Το να μπορέσεις να φέρεις τα παιδιά κοντά στη μαγεία του διαστήματος και να μάθουν τόσα διαφορετικά πράγματα, πέρα από την σχολική ύλη, είναι το πιο ωραίο και εποικοδομητικό δώρο για εκείνα που έτσι κι αλλιώς περνάνε πλέον όλη την ημέρα τους μπροστά στον υπολογιστή. Ήταν τα δικά μας κάλαντα για τους μαθητές του σχολείου μας», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.

Οι μαθητές, αφού ξεναγήθηκαν παρέα με τους καθηγητές τους στην έκθεση, συζήτησαν με ζωηρό ενδιαφέρον και καταιγισμό ερωτήσεων για τις διαστημικές αποστολές Voyager 1 και 2 που είναι οι πιο απομακρυσμένες ανθρώπινες συσκευές που ταξιδεύουν ακόμη και στέλνουν δεδομένα στη Γη και τον Χρυσό Δίσκο του Voyager που είναι ένα μήνυμα προς άλλους πολιτισμούς, μελλοντικούς ανθρώπους ή εξωγήινους. Στο τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να φτιάξουν τα δικά τους εξώφυλλα για ένα επιστημονικό περιοδικό με θέμα το διάστημα, ενώ οι δημιουργίες τους θα κοσμήσουν την έκθεση.

Την ξενάγηση, έπειτα από πρόσκληση της διευθύντριας του Γυμνασίου, έκαναν ο Σοφοκλής Σωτηρίου φυσικός δρ. στην Αστροφυσική και τη διδακτική των Φυσικών Επιστημών και υπεύθυνος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, μαζί με τον συνεργάτη του Άγγελο Λαζούδη, ενώ συμμετείχε και ο Σεραφείμ Σπανός ως συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

«Δίνουμε νέες προκλήσεις στους μικρούς μας μαθητές που σε λίγο θα ανοίξουν τα φτερά τους και προσπαθούμε να τους γεμίσουμε με γνώση για το μέλλον. Δίνουμε ερεθίσματα στους μαθητές για να διαμορφώσουν μια σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων επιστημονικών, κοινωνικών και άλλων, ώστε αυτοί με τη σειρά τους, με προσωπική προσπάθεια, πολύ διάβασμα και αυτοκαλλιέργεια να πετύχουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και να βρουν τον δικό τους δρόμο στην ζωή», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Σωτηρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου