ΤΟΠΙΚΑ

«Βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών

βιομηχανία-αναρρωτικών-αδειών-793183

Αιχμές για «βιομηχανία» έγκρισης αναρρωτικών αδειών σε εκπαιδευτικούς αφήνει η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Μαγνησίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών σχετικά με απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης αδειών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Αν και η Υγειονομική Επιτροπή, όπως διευκρινίζει, δεν είναι υποχρεωμένη να απαντά σε επιστολές συνδικαλιστικών οργάνων, στην προκειμένη περίπτωση θέλησε να αποσαφηνίσει θέματα που σχετίζονται με τις αναρρωτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων, μετά και τις διαστάσεις που έδωσε τελευταία στο θέμα η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το περιεχόμενο της απάντησης της Υγειονομικής Επιτροπής, μετά από επιστολή της διοίκησης των καθηγητών, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Οι επισημάνσεις της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, την περασμένη Κυριακή, για άδειες που δίνονται αφειδώς, με την επιτροπή να σφίγγει πλέον τα «λουριά» της διαδικασίας.

«Κατ’ αρχάς, το έργο της Επιτροπής είναι να ελέγχει και να εγκρίνει ή να απορρίπτει αναρρωτικές άδειες και όχι να αντιδικεί ή να μεταχειρίζεται υποτιμητικά, όπως γράφετε, τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς», απάντησαν στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας ο πρόεδρος και τα μέλη της Υγειονομικής Επιτροπής, συνεχίζοντας:

«Σέβεται απόλυτα το έργο έγκριτων εκπαιδευτικών, όμως, παράλληλα δεν μπορεί να γίνεται «βιομηχανία» έγκρισης αναρρωτικών αδειών, οι οποίες χορηγούνται από αναγνωρισμένου κύρους ιατρούς. Επίσης, οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο δευτεροβάθμιο όργανο, για τυχόν δικαίωσή τους.

Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι κάνει εντύπωση ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των αιτούμενων μονοήμερων αναρρωτικών αδειών από εκπαιδευτικούς σε σχέση με το σύνολο των μονοήμερων αδειών, όπως επίσης και ο μεγάλος αριθμός των αιτούμενων αδειών εκπαιδευτικών με αιτιολογία «επαπειλούμενη» κύηση.

Τέλος βάση της κείμενης νομοθεσίας δεν είναι απαραίτητη η κλήτευση όλων των αιτούμενων αναρρωτική άδεια δημοσίων υπαλλήλων. Η Επιτροπή επαναλαμβάνουμε δεν έχει σκοπό να αδικήσει άτομα που όντως χρήζουν αναρρωτικής άδειας και θα ήθελε στο σημείο αυτό και των αρωγή των Διευθυντών Εκπαίδευσης για να αποφύγουν ενδεχομένως φαινόμενα αδικιών.»

Ζήτησαν αναθεώρηση

Είχε προηγηθεί επιστολή της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προς την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, μετά από καταγγελίες, όπως περιέγραφε, αναφορικά σε τελευταίες, αλλά και προγενέστερες απορριπτικές αποφάσεις σε αιτήσεις αναρρωτικών αδειών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΛΜΕ, η οποία ζητούσε την αναθεώρηση των απορριπτικών αποφάσεων, «οι καταγγελίες κατ’ αρχήν εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια πολλών έγκριτων εκπαιδευτικών και τη δυσφορία της άδικες και σε κάποιες φορές, υποτιμητικής μεταχείρισής τους από την Επιτροπή σας. Το Δ.Σ. μελέτησε ενδελεχώς τις καταγγελίες και διαπίστωσε σοβαρότατα στοιχεία, τα οποία συνάδουν στην επιβεβαίωση του άδικου των απορρίψεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις απορρίψεων αιτήσεων μονοήμερων αδειών, οι οποίες συνοδεύονταν από ιατρικές γνωματεύσεις ιατρών αναγνωρισμένου κύρους, απορρίψεις οι οποίες συνοδεύονταν από ιατρικές γνωματεύσεις δημοσίων νοσοκομείων, απορρίψεις μονοήμερων αδειών εκπαιδευτικών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες) και που μάλιστα δε ζήτησαν άλλη άδεια τα τελευταία χρόνια.

Μετά την απόρριψη οι εκπαιδευτικοί είναι έκθετοι έναντι της υπηρεσίας τους, καθόλο το χρονικό διάστημα μέχρι την επανεξέταση της αίτησής τους από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, πράγμα ιδιαίτερα «επικίνδυνο» με βάση τις αντίξοες επαγγελματικές καταστάσεις, τις οποίες βιώνει ο εκπαιδευτικός κόσμος.»

Νέες ενέργειες

Χθες, η ΕΛΜΕ ενημέρωσε για την παράσταση και το υπόμνημα προς την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Μαγνησίας. «Το πλήθος των άκριτων αρνητικών γνωματεύσεων, κατά την άποψη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, κατέδειξε μία πρωτοφανή απαξίωση του κύρους του εκπαιδευτικού εκ μέρους της επιτροπής. Σας βεβαιώνουμε για επικείμενες νέες και πιο δραστικές ενέργειες εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου