ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφουν στο… ταψί

επιστρέφουν-στο-ταψί-787708

«Παγωμένη» είναι μέχρι στιγμής η αγορά της πασχαλινής σούβλας καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές φέτος στρέφονται στις μικρές σούβλες που προορίζονται είτε για ένα μικρό κοντοσούβλι είτε για παϊδάκια. Παραδοσιακά τέτοιες ημέρες όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου δεν προλαβαίνανε να εξυπηρετούν τους πελάτες οι οποίοι προετοιμάζονταν για το πασχαλινό τραπέζι ενώ φέτος όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σούβλες, μοτέρ και ψησταριές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

«Για μισό αρνί που θα αγοράσουν οι περισσότεροι, τους είναι άχρηστη η σούβλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Μουστάκας, ιδιοκτήτης καταστήματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι φέτος θα αντιστοιχεί για τρεις οικογένειες ένας οβελίας.

Το πατροπαράδοτο έθιμο του οβελία… σκιάζεται από την οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι να μην αγοράζουν ολόκληρο αρνί, αφού τα χρήματά τους δεν αρκούν. Έτσι, προμηθεύονται μισό ή ένα μπούτι ή παϊδάκια και κατ’ επέκταση τους είναι άχρηστη η σούβλα.

«Επιστρέφουν στο… ταψί πολλές οικογένειες, αδυνατώντας να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα» αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Μουστάκας προσθέτοντας ότι «παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη εβδομάδα είχε πάντα δουλειά. Οι μισοί έρχονταν για αγορά σούβλας τώρα και υπόλοιποι μισοί την Μεγάλη Εβδομάδα. Φέτος η πτώση στο συγκεκριμένο προϊόν έχει μείωση έως και 70%. Πέρσι είχαμε δώσει 15 ψησταριές και μέχρι στιγμής έχουμε δώσει μόνο 3. Δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον».

Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, δεν έλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του, τονίζοντας: «Eλπίζουμε από την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει η κίνηση της τελευταία στιγμή αλλά κανένας δεν ξέρει σε τι επίπεδο θα φτάσει».

Τέλος, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι φέτος οι τιμές κυμαίνονται ως εξής : Για μοτέρ με μπαταρία ή με ρεύμα από 10 έως 30 ευρώ, για σούβλες από 25 έως 35 ευρώ, για ψησταριές από 45 έως 70 ευρώ και για κάρβουνα από 1,20 ευρώ το κιλό.

Ιδια εικόνα και στα κάρβουνα

Πιο μαύρη και από τα κάρβουνα, περιγράφει την φετινή κατάσταση η έμπορος κάρβουνων κ. Έλλη Βλαχάβα..«Παρά το γεγονός ότι κρατάμε σταθερές τις τιμές εδώ και χρόνια, στο 1 ευρώ το κιλό, ο κόσμος υποφέρει. Οι ποσότητες που αγοράζει ξεκινούν από τα 3 και σπανίως ξεπερνούν τα 10 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σκοπό να ψήσουν αρνί αφού σίγουρα θα έπρεπε να προμηθευτούν από 15 κιλά και πάνω. Οι περισσότεροι το λένε κιόλας. Ο κόσμος παραμιλάει πια. Άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι απλήρωτοι, άλλοι παίρνουν τόσο μικρό μισθό ή σύνταξη που μετά βίας μπορούν να επιβιώσουν» τονίζει η κ. Βλαχάβα.

Η πτώση της κίνησης, όπως τονίζει ξεπερνά το 60%, ενώ ακόμη και αυτοί που θα προμηθευτούν οβελία για το πασχαλινό τους τραπέζι τα υπολογίζουν όλα πολύ αυστηρά. «Κάποτε δεν είχαμε χέρια να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Τώρα κάνουμε ακόμη και δωρεάν διανομή στο σπίτι. Όλοι προσπαθούμε να αντέξουμε και να επιβιώσουμε. Η σημερινή πολιτική μόνο σε αδιέξοδο μας οδηγεί» αναφέρει καταλήγοντας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου