ΤΟΠΙΚΑ

Με τα μάτια στραμμένα στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή

με-τα-μάτια-στραμμένα-στην-5η-επιστρεπτ-787578

Υπ’ ατμόν λογιστές και φοροτεχνικοί – Σε αναμονή οι επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας

Αρχισε χθες η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή με τους λογιστές και φοροτεχνικούς να τρέχουν να συμπληρώσουν στους φακέλους των επιχειρήσεων τα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Η υποβολή θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Ελάχιστο ποσό έγκρισης είναι αυτό των 1.000 ευρώ, ενώ απαραίτητο κριτήριο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι η μείωση στον τζίρο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Νικόλαος Πουμάνας, λέει ότι «το τελικό ποσό ενίσχυσης θα προκύψει βάσει συντελεστή σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου.

Μόλις γίνουν οι διεργασίες από το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρωθούν και αποφασίσουν για την κάθε αίτηση θα γίνει η αποδοχή», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μείωση στον τζίρο σε ποσοστό άνω του 20%.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματοβιοτέχνες περιμένουν να εισακουστούν τα αιτήματά τους από το υπουργείο Οικονομικών και αυτή τη φορά να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Ιωάννης Φόβος, επισημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να γίνεται με βάση τον ΑΦΜ του κάθε επαγγελματία ξεχωριστά και όχι την εταιρεία.

«Δεν μπορεί ποσά της τάξεως των 1.000 ευρώ να μοιράζονται σε δύο και τρεις επαγγελματίες σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια λογιστική με αυτή στις ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες η ενίσχυση δίνεται εξ’ ολοκλήρου σε ένα άτομο. Οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν ούτως ή άλλως.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πλέον συσσωρεύονται πολύ μεγάλες οφειλές. Πρότασή μας είναι να υπάρξει χορήγηση χαμηλότοκου δανείου που να εξυπηρετεί το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων και να μη χρειάζεται κάθε μήνα να γίνονται Επιστρεπτέας Προκαταβολές. Ετσι θα υπάρχει βεβαιότητα και σιγουριά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τον επόμενο μήνα», σημειώνει.

Τέλος, ο κ. Φόβος σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από την ενίσχυση επιχειρήσεις όπως συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία που θεωρούνταν ότι ήταν ανοιχτά αλλά να ενισχυθούν στο σύνολό τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου