ΛΑΡΙΣΑ

Μπιλιετάκια σε πανεπιστημιακούς για εισοδήματα του 1999!

μπιλιετάκια-σε-πανεπιστημιακούς-για-787442

Στέλνει ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας – Πρόκειται για πόρους, που κινδυνεύουν με παραγραφή

Μπιλιετάκια για την απόδοση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) ποσοστού των εσόδων που είχαν από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας πριν από 21 χρόνια(!) λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ο ένας μετά τον άλλο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εν ενεργεία πανεπιστημιακοί, συνταξιούχοι ακόμη και συγγενείς αποθανόντων βλέπουν στο κατώφλι τους δικαστικούς κλητήρες για οφειλές που φέρονται να έχουν προς τα ταμεία της επιτροπής ερευνών, οι οποίες στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πολύ μικρές για το έτος 1999 που είναι σε εκκαθάριση.

Με εγκύκλιό του από τις 9 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα Πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ να εκδώσουν πράξεις προσδιορισμού οφειλής για την είσπραξη του ποσοστού 7% επί του καθαρού εισοδήματος πανεπιστημιακών που είχαν παράλληλα με τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα και επιχειρηματική δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εκκαθάριση ξεκινά από το έτος 1999 που κινδυνεύει με παραγραφή και αφορά και τις επόμενες χρονιές μέχρι και το 2018.

Οι οφειλές προσδιορίζονται βάσει των φορολογικών στοιχείων των υπόχρεων. Ηδη η Επιτροπή Ερευνών έχει στα χέρια της καταστάσεις από την ΑΑΔΕ και βεβαιώνει οφειλές σε βάρος καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι οφειλές για το 1999 παραδόθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και αυτές τις ημέρες συνεχίζεται η εκκαθάριση των επόμενων ετών. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη δεκάδες ακαδημαϊκοί έχουν παραλάβει… μπιλιετάκια με την διαδικασία να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

«Το πρόβλημα είναι πολλοί έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν, άλλοι έχουν βγει σε σύνταξη και κάποιοι έχουν αποβιώσει. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία της Επιτροπής Ερευνών δεν είναι αμελητέο», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Πηγές της Επιτροπής Ερευνών αναφέρουν επίσης ότι επιδόθηκαν πράξεις για το έτος 1999 ακόμη και σε πανεπιστημιακούς που δεν είναι υπόχρεοι, καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος διασταύρωσης στοιχείων και αν οι πράξεις δεν παραδίδονταν έως 31 Δεκεμβρίου κινδύνευαν με παραγραφή. Οσοι δεν είναι υπόχρεοι αναμένεται να υποβάλλουν ενστάσεις και εκτιμάται ότι σχεδόν το μεγαλύτερο ποσό των πράξεων θα ακυρωθεί.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι για το 1999 οπότε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν ένα ίδρυμα στα πρώτα βήματά του με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν θα είναι μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως και πολύ κάτω από τις 10.000 ευρώ. Για την επόμενη όμως χρονική περίοδο που θα εκκαθαριστεί τα ποσά αναμένονται να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Η εγκύκλιος πάντως έχει προκαλέσει αναστάτωση, όχι μόνο στους πανεπιστημιακούς που παραλαμβάνουν τα μπιλιετάκια για πόρους που θα έπρεπε να έχουν αποδώσει τα τελευταία 21 έτη(!) αλλά και στην ίδια την Επιτροπή Ερευνών, το προσωπικό της οποίας καλείται να εκτελέσει χρέη… εφοριακών. «Μας έχουν κάνει εφοριακούς και χειριζόμαστε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ειδικά για το 1999 γίνεται πολύ φασαρία για τίποτα. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ανθρωποχρόνο», σημείωναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πηγές της επιτροπής ερευνών.

Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εγγράφως προς τον ΕΛΚΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου