ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση «επισκευάζει» τις συσκευές

η-κρίση-επισκευάζει-τις-συσκευές-787194

«Πενία τέχνας κατεργάζεται». Την παραπάνω φράση κάνουν πράξη ολοένα και περισσότεροι βολιώτες οι οποίοι προτιμούν να αγοράζουν ανταλλακτικά και να επισκευάζουν μόνοι τους τις χαλασμένες μεγάλες ή μικρές ηλεκτρικές συσκευές τους, καθώς η τάση των παλαιότερων ετών για άμεση αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής συσκευής φαντάζει πια… ως μακρινό όνειρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές μελέτες που να καταγράφουν τις μεταβολές στην αγορά ανταλλακτικών ηλεκτρικών συσκευών και των μικρών καταστημάτων επισκευής αυτών των προϊόντων, ωστόσο επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι κατά την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση των πολιτών που αγοράζουν μόνοι τους τα ανταλλακτικά προκειμένου να επισκευάσουν τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους, άσχετα αν έχουν ασχοληθεί ή όχι ξανά με το αντικείμενο.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι συγκεκριμένες προσπάθειες των πολιτών είναι αποτυχημένες και έτσι αναγκάζονται να μεταφέρουν στο τέλος τις ηλεκτρικές συσκευές σε επαγγελματίες μάστορες αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν τα χρήματα για καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στην επισκευή της συσκευής του, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση στον κλάδο πώλησης ανταλλακτικών και επισκευής ηλεκτρικών συσκευών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ανταλλακτικών η αύξηση φτάνει σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Σοφία Βλαχάβα που διατηρεί εδώ και χρόνια κατάστημα με ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών.

Εντύπωση προκαλεί όπως επισημαίνει η κ. Βλαχάβα το ότι ακόμη και άτομα που δεν έχουν ιδέα από επισκευή ηλεκτρικών συσκευών, αγοράζουν ανταλλακτικά και κάνουν έστω την προσπάθεια, μήπως η ζημιά τους κοστίσει φθηνά.

Οι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν στους καταναλωτές, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να αγοράσουν οι ίδιοι το ανταλλακτικό που χρειάζονται, καθώς το κόστος μπορεί να είναι έως και το μισό απ’ ό,τι θα το χρέωνε ο ανεξάρτητος τεχνικός ή η αντιπροσωπεία που θα αναλάμβαναν την επιδιόρθωση της συσκευής.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι υπό τις συνθήκες αυτές η ζήτηση έχει αυξηθεί, ωστόσο η δυναμική της τάσης αυτής δεν είναι αρκετή, για να καλύψουν τα έξοδα της επιχείρησής τους.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του ίδιου καταστήματος κ. Στέφανος Βλαχάβας, αναφέρει : «Ενα ποσοστό της τάξης του 50% στρέφεται σήμερα στην επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών του αλλά δυστυχώς ορισμένοι δεν προχωρούν στην αγορά διότι ορισμένα ανταλλακτικά κοστίζουν ακριβά και έτσι επιλέγουν να αγοράζουν καινούργια συσκευή. Ο κόσμος πλέον για να αγοράσει θα κάνει πρώτα έρευνα αγοράς, θα πάει σε όλα τα καταστήματα και θα αγοράσει το προϊόν που τον συμφέρει καλύτερα».

Τέλος επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα για να προστατεύσουν το κατάστημα τους αποφεύγουν να δίνουν προϊόντα χωρίς πίστωση αφού ακόμη υπάρχουν παλιοί πελάτες που οφείλουν μεγάλα ποσά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου