ΤΟΠΙΚΑ

Θύτες και θύματα εκφοβισμού το 20%!!!

θύτες-και-θύματα-εκφοβισμού-το-20-787158

Αυξητική τάση στον σχολικό εκφοβισμό παρατηρείται στα σχολεία της Μαγνησίας τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς ένας στους πέντε μαθητές είναι θύμα ή θύτης, είτε απλώς είναι παρών σε κάποιο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια στα σχολεία της Μαγνησίας έχει σταματήσει η τακτική του «κουκουλώματος » στα σχολεία της περιοχής και προσπαθούν μέσω από συζήτηση και μέτρα να εξηγήσουν και να επιλύσουν το φαινόμενο.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα«Ενδοσχολική βία: Oι διαστάσεις του φαινομένου – ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην αντιμετώπισή του». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Επίσης στη διοργάνωση μετείχαν, εκτός του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Έρευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ελένη Ανδρέου, αναφερόμενη στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού τόνισε: «Σε περιόδους κρίσης είναι φυσικό να υπάρχει αύξηση τέτοιων φαινομένων. Σήμερα παρατηρούνται κρούσματα σχολικού εκφοβισμού και στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας. Συγκεκριμένα ένας τους πέντε μαθητές είναι θύτης, θύμα είτε παρών σε κάποιο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού».

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Αντώνης Πλαγεράς, επεσήμανε ότι ήδη σε κάποια σχολεία της Μαγνησίας η κατάσταση είναι προβληματική ωστόσο στα περισσότερα σχολεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

«Πολλά παιδιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιώνουν τον σχολικό εκφοβισμό» τόνισε η ψυχολόγος κ. Χριστίνα Ρούσση, που θα αναπτύξει το θέμα «Αντιμετωπίζω τον Εκφοβισμό στο Σχολείο», δηλώνοντας ότι το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε τώρα αλλά υπήρχε πάντα στα σχολεία.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Απόστολος Παντσάς αναφερόμενος το κοινωνικό φαινόμενο επεσήμανε ότι υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% των παιδιών του συνόλου των μαθητών που έχουν υποστεί σχολική βία και πολύ λίγα περιστατικά έχουν γίνει γνωστά στους δασκάλους και τους γονείς ενώ το 5% των μαθητών είναι θύτες και από αυτούς, οι μισοί στην πορεία της ζωής τους μπορούν να εκδηλώσουν και άλλες δράσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

(Φωτό: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου