ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου

ξεκίνησαν-οι-εργασίες-του-1ου-περιφερε-787072

Με συνάντηση εργασίας για τη Στρατηγική Καινοτομίας (RIS3) και Εξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη των εργασιών, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι Εξυπνη Εξειδίκευση είναι ο εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ανάδειξη των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, με παράλληλη συγκέντρωση τοπικών παραγόντων και πόρων γύρω από ένα όραμα για το μέλλον που άγεται από την αριστεία. Επεσήμανε δε ότι είναι ουσιώδης για την πραγματικά αποτελεσματική έρευνα και τις επενδύσεις στην καινοτομία.

Οπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Παρ’ όλα τα αρνητικά στοιχεία και εξελίξεις της παραγωγικής/οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία εφόσον αξιοποιηθούν ορθολογικά, αποτελεσματικά και αποδοτικά, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για μια δυναμική αειφόρο και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι η εύφορες καλλιεργήσιμες γεωργικές εκτάσεις, η γεωργική και κτηνοτροφική κουλτούρα των αγροτών, οι ιδιαίτερης φήμης και ιδιαίτερου κάλλους και αξίας πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι και η εν γένει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Τα συγκριτικά αυτά παραδοσιακά πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με το πλούσιο ενεργειακό δυναμικό και την γεωγραφική θέση της Περιφέρειας στο κέντρο του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα άμεσης θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης με τον νησιωτικό χώρο και ηπειρωτικό χώρο της Μεσογείου, εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις επίτευξης ενός υψηλού επιπέδου οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Ολα αυτά όμως που προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε, με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2007 – 2013 και με την μόχλευση ιδιωτικών πόρων για αναπτυξιακά έργα, υπόκεινται σε προϋποθέσεις και δεσμεύσεις προηγούμενου σχεδιασμού των Προγραμμάτων, με μικρούς βαθμούς ευελιξίας και ελευθερίας, για ένα νέο πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης βασιζόμενο στη χωρική και κοινωνική συνοχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου