ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση εποχικοί υπάλληλοι, κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα που δικαιούνται

σε-απόγνωση-εποχικοί-υπάλληλοι-κινδυ-785820

Εργαζόμενες που γέννησαν έμειναν με άδεια χέρια, γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο ΕΦΚΑ

Στα πρόθυρα της απόγνωσης αρκετοί εποχικοί υπάλληλοι και δη ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση. Οι περιορισμοί που τέθηκαν από τον ΟΑΕΔ αναφορικά με τους δικαιούχους των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας αφήνει αρκετούς εκτός. Την ίδια ώρα άλλες κατηγορίες εργαζομένων κινδυνεύουν να χάσουν θεσπισμένα επιδόματα, επειδή το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ δεν έχει «ενημερωθεί» για την ασφάλισή τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι θιγόμενοι βρίσκονται σε «εργασιακή καραντίνα» λόγω του συνεχιζόμενου lockdown και των διαδοχικών παρατάσεων που κρατούν κλειστή την εστίαση, καθώς επίσης την πλειονότητα των ξενοδοχείων στη Μαγνησία.

Οι περιορισμοί που τέθηκαν από τον ΟΑΕΔ για τις παρατάσεις των επιδομάτων αιφνιδίασαν την πλειονότητα των εργαζομένων. Η διοίκηση του Οργανισμού αρχικά είχε ανακοινώσει την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν του μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, για να έρθει λίγες μέρες μετά και να επισημάνει πως όσοι πήραν παράταση στο πρώτο lockdown δεν δικαιούνται δεύτερη.

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που πήρε παράταση τον Μάρτιο του 20΄του επιδόματος ανεργίας, μετά δούλεψε το καλοκαίρι, απολύθηκε τον Αύγουστο και μπήκε στο ταμείο ανεργίας του μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο δεν δικαιούται περαιτέρω παράταση, επομένως έως να ξαναπάει για δουλειά δεν θα πάρει ταμείο ανεργίας.

Επιπροσθέτως ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα αφορά που απασχολεί υπαλλήλους ξενοδοχείων που ήταν φέτος σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, είναι ότι ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να χάνουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ όπως π.χ. οι έγκυες που γέννησαν τις τελευταίες εβδομάδες και δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα λοχείας.

Για τα δύο παραπάνω ζητήματα έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών ο τοπικός σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τη διοίκηση να ζητά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία να παρέμβει στο υπουργείο εργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου