ΤΟΠΙΚΑ

H νέα δομή στο ΙΚΑ Βόλου

h-νέα-δομή-στο-ικα-βόλου-782577

Νέα δομή των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Βόλο. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο Βόλο καθώς η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και η μείωση του προσωπικού δημιουργούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Η διοίκηση του Ταμείου στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει προβλέπει, μεταξύ άλλων, από 27 Μαίου τη συγχώνευση του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας με την κεντρική Μονάδα του Βόλου καθώς και την ηλεκτρονική ενημέρωση των ασφαλισμένων για μια σειρά παροχών, προκειμένου να αντιμετωπίσει με καλύτερους όρους την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Η νέα δομή υπαγορεύτηκε εξαιτίας της μαζικής συνταξιοδότησης του προσωπικού και της αδυναμίας αναπλήρωσης με νέους υπαλλήλους εξαιτίας του «παγώματος» των προσλήψεων αλλά και των πρόσφατων απολύσεων υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ με το ΙΚΑ Βόλου να μετρά ήδη 4 απώλειες,

Παράλληλα υπάρχει αύξηση του όγκου εργασιών λόγω πολλαπλασιασμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που οδηγούν στην αύξηση των συναλλαγών Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση το ΙΚΑ προχωρά στην ενοποίηση Νέας Ιωνίας με το Βόλο, ώστε να συνενωθεί το προσωπικό και να υπάρχει ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία θα αφορά μόνο τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκπονήσει η διοίκηση για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων ήδη 33 συναλλαγές με το ΙΚΑ (που αφορούν συντάξεις, βιβλιάρια ασθενείας κ.ά.) μπορούν να διεκπεραιωθούν μέσω ΚΕΠ ενώ μέσω διαδικτύου γίνονται πλέον και αρκετές από τις συναλλαγές που αφορούν τους εργοδότες.

«Η ανάγκη μείωσης επισκεψιμότητας των πολιτών στις Μονάδες του ΙΚΑ είναι επιβεβλημένη. Βασική μας επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις ανάγκες της φυσικής παρουσίας πολιτών στα γραφεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να διευρύνουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο σπίτι ή στο γραφείο του συναλλασσόμενου με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την υλοποίηση ολοκληρωμένων συναλλαγών μέσω διαδικτύου, αποστολή αναγκαίων εγγράφων στη διεύθυνση κατοικίας των ασφαλισμένων και κατάργηση δικαιολογητικών με την ψηφιακή διασύνδεση του ΙΚΑ με υπηρεσίες όπως ο ΟΑΕΔ κ.α» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανώτερο στέλεχος της Διοίκησης του ΙΚΑ, ερωτηθείς για το νέο σχέδιο δράσης και τη νέα δομή.

Το ΙΚΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη αυτών των νέων υπηρεσιών θα αποδώσει σημαντικά αφού θα μειωθεί η επισκεψιμότητα στα γραφεία του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα είναι πιο αποτελεσματική χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών

Οχι στις εμμονές…

«Η εμμονή στο ισχύον οργανωτικό και λειτουργικό σχήμα που τίθεται τις περισσότερες φορές από τοπικούς φορείς ως θέση αρχής για τη διατήρηση ενός γεωγραφικού κεκτημένου είναι ως ένα βαθμό κατανοητή, όμως δε συμβάλλει στην προώθηση ενός οργανωτικού εγχειρήματος που αποσκοπεί στην ανατροπή υφιστάμενων δυσλειτουργιών του ΙΚΑ» σημειώνει ως απάντηση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το στέλεχος της Διοίκησης του ΙΚΑ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στη Μαγνησία για την κατάργηση του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία.

Η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του υποκαταστήματος στη Νέα Ιωνία αναστέλλεται από τις 27 Μαίου και όλες οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στη κεντρική Μονάδα του ΙΚΑ στο Βόλο.

Το ΙΚΑ εκτιμά ότι επειδή τα Υποκαταστήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας ευρίσκονται εντός των ορίων της πόλης Βόλου και απέχουν μεταξύ τους 500μέτρα και επειδή στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νέας Ιωνίας απασχολούνται 20 υπάλληλοι, με την αναστολή στη λειτουργία του δε θα διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Μάλιστα εκφράζεται η πεποίθηση ότι παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται και τις αντιδράσεις του προσωπικού θα ενισχυθεί η λειτουργία του Υποκαταστήματος Βόλου αφού μεταφέρεται στις κεντρικές υπηρεσίες όλο το προσωπικό και έτσι θα ενισχυθούν νευραλγικά τμήματα.

Όσον αφορά το ιδιόκτητο ακίνητο στη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση προσανατολίζεται στην αξιοποίησή του με τη στέγαση υπηρεσιών του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Βόλου , όπως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου