ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν περίθαλψη ανέργων

δωρεάν-περίθαλψη-ανέργων-781224

Στο πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης στο Νοσοκομείο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους άνεργοι και ανασφάλιστοι στο Νομό Μαγνησίας που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ειδικά όσοι έχασαν τη δουλειά τους , έχασαν μαζί και κάθε ελπίδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ειδικά μετά την επιδότηση από το ταμείο ανεργίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Xωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ένας στους δύο ανέργους στη Μαγνησία. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εφαρμογή του προγράμματος «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» στο Νοσοκομείο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να προσφέρει μία ανακούφιση σε δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και το μικρότερο κόστος για εξετάσεις που είναι απαραίτητες.

Ερωτηθείς ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννης Ντόκος υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το πρόγραμμα έχει μεν ανακοινωθεί αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει στα Νοσοκομείο αφού πιλοτικά προς το παρόν ξεκίνησε η εφαρμογή του σε ορισμένα μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής. To κυριότερο που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πως θα καλύπτεται οικονομικά το Νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που παρέχει» και που σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα γίνει μέσω των κονδυλίων που έχουν υπολογιστεί για αυτό το σκοπό μέσα από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν εξέταση, νοσηλεία και θα καλύπτει τα έξοδα της φαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και ανασφάλιστων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στους άνεργους, που δυο χρόνια μετά την απόλυση τους χάνουν αυτοί και οι οικογένειες τους κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ πρέπει να πληρώνουν ακόμη και τη νοσηλεία τους σε δημόσιο νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς δουλειά.

Μόλις τελειώσει η επιδότηση των 12 μηνών σταματά αυτομάτως και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα θεώρησης βιβλιαρίου.

Δεν είναι λίγοι όσοι μάλιστα στρέφονται στα κοινωνικά ιατρεία και στις δομές που έχουν δημιουργηθεί για να στηρίξουν τους ανέργους, προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς.

Με την έναρξη του προγράμματος οι άνεργοι και ανασφάλιστοι που θα πληρούν τις προυποθέσεις (τα κριτήρια τώρα προσδιορίζονται), θα παραλάβουν ένα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας, με το οποίο θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό και να κάνουν εξετάσεις από «παρόχους υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Το κονδύλι γι’ αυτήν την κατηγορία είναι προς το παρόν 45 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου θα καλύπτει 100.000 άτομα για κάθε χρόνο. Τα κριτήρια για την ένταξη των ανέργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή αν κάποιος που ήταν άνεργος τη μία χρονιά θα μπορεί να συνεχίσει και την άλλη, αναμένεται να παρουσιαστούν άμεσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου