ΤΟΠΙΚΑ

Στενάζει από τα σκουπίδια η Νέα Ιωνία

στενάζει-από-τα-σκουπίδια-η-νέα-ιωνία-77993

Ημέρα αργίας η χθεσινή για τις δημοτικές υπηρεσίες σε όλο τον ενιαίο Δήμο Βόλου. Μία αργία που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με τα σκουπίδια στη Νέα Ιωνία. Οι σωροί των σκουπιδιών στα στενά γύρω από τη «Γέφυρα», τα Προσφυγικά, τα Γερμανικά και τα Τζαμαλιώτικα, έχουν φέρει σε κατάσταση… ασφυξίας τους Νεοϊνιώτες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα απαλλαγούν από τις δεκάδες σακούλες απορριμμάτων που ζέχνουν μπροστά από τα σπίτια τους. Στην ίδια τραγική θέση είναι και οι έμποροι της Νέας Ιωνίας, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από τα καταστήματά τους από ανακυκλώσιμα υλικά που συγκέντρωσαν από τους μπλε κάδους.

Καθημερινά δύο απορριμματοφόρα από τη Δημοτική Ενότητα Βόλου, στην οποία εργάζεται κανονικά όλο το προσωπικό, αποκομίζουν τα απορρίμματα από τους κεντρικούς δρόμους (Λ. Ειρήνης, Αναπαύσεως, Βενιζέλου, Μαιάνδρου, Εθνικών Αγώνων κ.α.) καθώς και μπροστά από τα σχολεία. Παρόλα ταύτα η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει αφόρητη, αφού σήμερα συμπληρώνονται τέσσερις εβδομάδες που συνεχίζεται η απεργία. Όλο το παραπάνω διάστημα η Υπηρεσία Καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας είναι η μόνη υπηρεσία του ενιαίου Δήμου Βόλου που οι απεργοί δεν «έσπασαν» ούτε μία μέρα τον απεργιακό τους αγώνα.

Μιλώντας σε μία από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας και ένας εκ των πρωταγωνιστών της πολυήμερης απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων και στέλεχος της ΔΑΣ Θεόδωρος Τσαλούχας είχε κατηγορήσει τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και τους συναδέλφους του στο Βόλο ότι «δεν ξέρουν να μαζεύουν τα σκουπίδια από τα στενά της Νέας Ιωνίας». Τα μικρά απορριμματοφόρα που διαθέτει η Νέα Ιωνία «είναι ακινητοποιημένα στο δημοτικό της αμαξοστάσιο, ενώ οι εργάτες καθαριότητας δεν γνωρίζουν τους στενούς δρόμους στους οποίους πρέπει να δώσουν προτεραιότητα για την αποκομιδή», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Γιώργος Μαγιάκος.

Το ερώτημα είναι ότι αν η αποκομιδή από τα στενά είναι δύσκολη, γιατί δεν επιστρατεύονται μηχανήματα (τσαπάκια) ιδιωτών, όπως συνέβη πρόσφατα και στο Βόλο, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης και επιπλέον γιατί δεν δίνουν σαφείς κατευθύνσεις οι πολιτικοί προϊστάμενοι; Δηλαδή ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Βόλου Χαρ. Τσαμπάζης και ο τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Καουνάς. Τον τελευταίο «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο ο πρώτος και καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, καθώς αυτός – όπως λέει- είναι εκείνος που δίνει τις διαδρομές για τα δρομολόγια με τους δρόμους που πρέπει να εκτελούν τα απορριμματοφόρα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική στιγμή που στο Δήμο Βόλου μόνον δικαιολογίες δεν μπορούν να έχουν για έλλειμμα στο προσωπικό, καθώς από σήμερα αναλαμβάνουν καθήκοντα στην υπηρεσία και 44 πενταμηνίτες, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να κάνει λόγο για ένα πιο… καθαρό πρόσωπο της πόλης μετά τη λήξη της απεργίας…

Σήμερα ωστόσο οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου σκοπεύουν να στείλουν τέσσερα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή απορριμμάτων από τη Νέα Ιωνία.

Σημειώνεται πως για σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις τρίωρες στάσεις εργασίας και στη συνέχεια τις καταλήψεις των δημοτικών κτηρίων, ενώ για το σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να κάνουν αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ για τη Δευτέρα έχει αποφασιστεί νέα εκτίμηση της κατάστασης, με την κούραση ωστόσο να είναι εμφανής στους εργαζόμενους, κάτι που αποτυπώνεται και από την ισχνή παρουσία τους στις Γενικές Συνελεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν τις τελευταίες μέρες. Πιο αναλυτικά αν εξαιρέσει κανείς το Γραφείο Προσωπικού στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου της Νέας Ιωνίας, το οποίο είναι υπό κατάληψη, και την υπηρεσία Καθαριότητας στη Νέα Ιωνία, οι υπηρεσίες της Πρόνοιας εργάζονται, όπως και οι ανταποκριτές του ΟΓΑ. Κανονικά λειτουργούν επίσης τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί και το Πρόγραμμα Σίτιση στο Σπίτι. Επίσης τις τελευταίες μέρες αρκετοί είναι οι υπάλληλοι που εργάζονται στην Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία, ενώ και σήμερα, όπως και προχθές, μετά την τρίωρη στάση εργασίας θα εργαστεί ένα μεγάλο μέρος από το Προσωπικό Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, που θα εργαστεί για να ετοιμάσει τις εισηγήσεις για τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου