ΤΟΠΙΚΑ

Κρατούμενος με κάθειρξη για ληστεία ζήτησε μείωση ποινής

κρατούμενος-με-κάθειρξη-για-ληστεία-ζ-77947

Απέρριψε το Δικαστήριο την αίτησή του – Στο κενό οι ελπίδες κρατουμένων για επαναπροσδιορισμό των ποινών, που διαμόρφωσε ο νέος ποινικός κώδικας

Αιτήθηκε να μειωθεί η ποινή του και να ισχύσουν οι ευνοϊκότερες διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα σε σχέση με τον παλαιότερο κρατούμενος στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, αν και εκτίει κάθειρξη 25 ετών για ληστεία.

Απορρίφτηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οι αντιρρήσεις ποινής κρατούμενου που μάλιστα εκτίει κάθειρξη με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. Το Δικαστήριο έκρινε αβάσιμη την αίτησή του και δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Στην πρότασή του ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε ότι σε βάρος του υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι οι ευεργετικές διατάξεις δεν ισχύουν για ποινές ανέκκλητες για εκδίκαση.

Το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση και δεν έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις. Ο κρατούμενος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για ληστεία με τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που εκδόθηκε το 2006, δηλαδή πολλά χρόνια πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για δεύτερη αίτηση αντιρρήσεων κρατούμενου της Κασσαβέτειας σε έναν μήνα. Στις 9 Απριλίου άλλος φυλακισμένος που εκτίει κάθειρξη για αρπαγή από κοινού αιτούταν επαναπροσδιορισμό της ποινής και το αίτημά του απορρίφτηκε επίσης με το ίδιο σκεπτικό.

Με τον νέο ποινικό κώδικα η μεγαλύτερη κάθειρξη που μπορεί να επιβληθεί είναι 20 έτη, ενώ με τον παλαιό ποινικό κώδικα ήταν 25. Σε δίκη που γίνεται τώρα ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να επωφεληθεί των ευεργετικών διατάξεων ανεξάρτητα από τον χρόνο του αδικήματος. Εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο για ποινές που έχουν επιβληθεί με τελεσίδικες αποφάσεις ή για ποινές στις οποίες έχουν ασκηθεί εφέσεις.

Δικηγόροι σχολίαζαν χθες ότι οι υποθέσεις που έχουν κριθεί δεν μπορούν να αλλάξουν. «Είναι σαν να ζητάς να κριθεί μία αίτηση δύο φορές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να ζητήσει μείωση ποινής όταν έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεσή του απομένει να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό.

Εντούτοις φαίνεται ότι ο νέος ποινικός κώδικας και οι ευνοϊκότερες διατάξεις του έδωσαν ελπίδες σε ήδη κρατούμενους ότι κάτι μπορεί να αλλάξει υπέρ τους και να κριθούν υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου