ΤΟΠΙΚΑ

«Τρέχουμε να προλάβουμε για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου»

τρέχουμε-να-προλάβουμε-για-το-δικαστ-778629

Μετά την εμπλοκή με τον αρχικό σχεδιασμό σε έκταση της Στέγης Ανηλίκων αντίπαλος ο χρόνο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο, μετά την εμπλοκή που υπήρξε με τον αρχικό σχεδιασμό χωροθέτησής του σε έκταση στη Στέγη Ανηλίκων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας χθες στην TRT και τον Σωτήρη Πολύζο χαιρέτισε την ομοφωνία στη χωροθέτηση του κτιρίου «έστω και την ύστατη στιγμή», όπως χαρακτηριστικά είπε, ωστόσο δεν έκρυψε ότι πλέον υφίσταται πρόβλημα… χρόνου. «Τρέχουμε κυριολεκτικά να ωριμάσουμε τις συνθήκες», ανέφερε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι προπαραμονή Χριστουγέννων με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου λήφθηκε ομόφωνη απόφαση υπέρ της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο το οποίο προτάθηκε να χωροθετηθεί στην έκταση της Στέγης Ανηλίκων.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος είχε προαναγγείλει ναυάγιο στον σχεδιασμό καταγγέλλοντας «τρικλοποδιά» από βουλευτή «που είναι φίλοι με τον Στρατηγόπουλο και πιάσανε την πρόεδρο της ΕΠΑ (Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων) Λάρισας και είπε δεν υπογράφω». Ο κ. Μπέος είχε μιλήσει για υπονόμευση της κοινής προσπάθειας που γίνεται για το καλό της πόλης.

Ο Δήμος Βόλου αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα λύση χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου. Υπέδειξε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκταση στην οδό Παρασκευοπούλου. Μάλιστα συγκάλεσε εκ νέου σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου και του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων και απέσπασε νέα ομόφωνη απόφαση για το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου αλλά και για το plan B που συνιστά έκταση 16 στρεμμάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή του Δημοσίου, στην οδό Υδρας, στην περιοχή της Νεάπολης.

Αύριο, Τετάρτη, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρα προκειμένου να του παρουσιάσει και κατ’ ιδίαν την ομόφωνη πρόταση της πόλης, ένα 24ωρο πριν τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στη χθεσινή εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου, ο κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» λόγω… χρόνου, παρόλο που υπάρχει ομοφωνία «έστω και την ύστατη στιγμή». Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι ο Βόλος ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, φαίνεται όμως ότι η εμπλοκή με την έκταση της Στέγης Ανηλίκων ίσως αποδειχθεί… μοιραία για το έργο που έχει ανάγκη η πόλη.

«Εγώ προσωπικά γνωρίζετε ότι έχω δηλώσει τη σαφή και σταθερή πολιτική μου βούληση, που είναι και πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων, ειδικά σε πόλεις που το έχουν ανάγκη και σε πόλεις που δημιουργείται μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Μία από αυτές στον αρχικό σχεδιασμό ήταν ο Βόλος. Και μάλιστα με έναν πολύ συγκεκριμένο και εμφατικό τρόπο έδειξα και το ενδιαφέρον μου αλλά και έκανα όλες τις κινήσεις που προβλέπεται για να φθάσουμε κάπου.

Το ζήτημα που μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή ήταν πού θα χωροθετηθεί και ποια είναι η δυνατότητα να δοθεί το οικόπεδο. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στη νέα διϋπουργική επιτροπή στην οποία θα εγκριθούν όλα τα νέα δικαστικά μέγαρα τα οποία θα γίνουν με διαδικασία ΣΔΙΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μάχη που δίνεται πλέον ενάντια στον χρόνο: «Και προσπαθούμε, τρέχουμε κυριολεκτικά, να ωριμάσουμε τις συνθήκες και μέσα από το κτιριολογικό πρόγραμμα αλλά πολύ περισσότερο μέσα από τις δυνατότητες που υπάρχουν, χωρίς να δημιουργηθούν εμπόδια στο μέλλον για να προχωρήσει η διαδικασία».

Επίσης αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που υπήρξαν στο παρασκήνιο μιλώντας για ομοφωνία την ύστατη στιγμή: «Χαιρετίζω ότι έστω την ύστατη στιγμή υπάρχει ομοφωνία όλων των ανθρώπων της Μαγνησίας ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα από συγκεκριμένες λύσεις. Πρέπει να κινηθούμε όσο γίνεται ταχύτερα μήπως και προλάβουμε. Είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου