ΤΟΠΙΚΑ

Θρίλερ με τις πανελλαδικές

θρίλερ-με-τις-πανελλαδικές-777743

Ενώ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας συμμετείχε στη μαραθώνια και σε τεταμένο κλίμα συνεδρίαση της Ολομέλειας των ομολόγων του όλης της χώρας, οι οποίοι μετέφεραν – εξουσιοδοτημένοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών τους συνελεύσεων που έσπασαν ρεκόρ συμμετοχής- τα φύλλα… απεργίας, το προεδρείο της γενικής συνέλευσης των καθηγητών προετοίμαζε το συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Με τα δεδομένα να αλλάζουν από ώρα σε ώρα και με το τοπίο μέχρι το βράδυ θολό ως προς τις αποφάσεις που θα λάμβανε η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, οι σκληρές συγκρούσεις ήταν το «φόντο» της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε γύρω στις 10 το βράδυ ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη.

Οι φωνές από την αίθουσα του ξενοδοχείου Τιτάνια, στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν για τουλάχιστον 12 ώρες σε εξέλιξη η συνεδρίαση, υπερκάλυπταν τη τηλεφωνική συνομιλία. Ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, δύο ώρες νωρίτερα, με την τοποθέτησή του άνοιξε το «καυτό θέμα». Ζήτησε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να ενημερώσει για το ποια είναι η πρότασή της, με βάση τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η προληπτική επιστράτευση των καθηγητών.

Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και η διοίκηση της ΟΛΜΕ επέστρεψε, θέτοντας όχι ένα –όπως θα αναμένονταν- αλλά δύο ζητήματα σε ψηφοφορία, πετόντας το «μπαλάκι» στους προέδρους. Πρώτον, εάν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ ψηφίζουν το πλαίσιο κινητοποιήσεων που πρότεινε στις 10/5 η ΟΛΜΕ –το αποτέλεσμα με δεδομένες τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα ήταν «ναι»- και δεύτερον εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία. Το δεύτερο σκέλος, το οποίο οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θεώρησαν ότι ήταν έμμεση πρόταση για αναστολή της απεργίας, πυροδότησε το κλίμα και χώρισε τη συνεδρίαση σε δύο στρατόπεδα: από τη μία όσοι θεωρούσαν ότι οι καθηγητές δεν μπορούν να κινδυνεύσουν με ποινές φυλάκισης και απολύσεις και έπρεπε να προφυλαχθούν και από την άλλη εκείνοι που εξαγριωμένοι μιλούσαν για κοροϊδία και πούλημα…

Το θρίλερ συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συλλαλητήριο στο Βόλο

Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προετοίμαζε το σημερινό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7μμ, με κάλεσμα συμμετοχής να απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς, τους γονείς, τους μαθητές και όλη την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρείου της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, «στη μαζική γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών β΄βαθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας οι καθηγητές υπερψήφισαν την πρόταση της ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές με την παρουσία και την ψήφο τους έδειξαν ότι όχι μόνο δεν τρομοκρατούνται, αλλά στέλνουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα ενάντια στην πολιτική της Τρικομματικής Κυβέρνησης, ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία, για την υπεράσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

Η Κυβέρνηση με Προεδρικά Διατάγματα, που ούτε καν μας γνωστοποίησε, μέσα στις διακοπές του Πάσχα, αποφάσισε να προσθέσει στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμους συναδέλφους μας. Αποφάσισε υποχρεωτικές μεταθέσεις στο Νομό, την Περιφέρεια ή και την Επικράτεια, θέτοντας σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς και την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους σε πλήρη αβεβαιότητα.

Η υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, είναι κοινός ο αγώνας ενάντια στη διάλυση του. Η απόκρουση της αντισυνταγματικής επιστράτευσης είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων».

Φύλλα επιστράτευσης

Από τις 12μ χθες το σύνολο των καθηγητών της Μαγνησίας τέθηκαν σε επιστράτευση, σύμφωνα με τα φύλλα που είχαν λάβει στις οικείες τους από τους αστυνομικούς.

Μέχρι χθες το βράδυ η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είχε επιδώσει το μεγάλο όγκο των φύλλων επιστράτευσης –περίπου 1.850. Τα υπόλοιπα εστάλησαν σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπηρετούσαν μετά από απόσπαση ή μετάθεση καθηγητές-μέλη της ΕΛΜΕ. Αντίστοιχα, έλαβε φύλλα από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις για καθηγητές που αποσπάστηκαν στη Μαγνησία και τα οποία θα επιδοθούν στους εκπαιδευτικούς σήμερα το πρωί.

Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «την τρικομματική κυβέρνηση που για άλλη μια φορά έδειξε το αντιδημοκρατικό-αποκρουστικό πρόσωπό της και προχώρησε σε επιστράτευση εργαζομένων, αυτή τη φορά των εκπαιδευτικών» εξέδωσε χθες η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας».

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με ανακοίνωσή της κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που αποφάσισε η Γ.Σ. συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ, ενώ ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών εξέδωσε η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου-Χάρτου και Γραφικών Τεχνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου