ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση αμερικανικής εταιρείας για παροπλισμό γεωτρύπανων στο λιμάνι του Βόλου

πρόταση-αμερικανικής-εταιρείας-για-π-775305

Ο Οργανισμός Λιμένος απέκλεισε την πρόταση, λόγω του όγκου και του ύψους των πλοίων

Ενδιαφέρον για παροπλισμό υπεράκτιων μονάδων εξόρυξης πετρελαίου στο λιμάνι του Βόλου εκδηλώνει εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που παρέχει υπηρεσίες σε υπεράκτιες μονάδες και βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια έχοντας συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας.

Πρόκειται για την Ιntegral Solution, η οποία συνεργάζεται με μεγάλες πολυεθνικές, όπως είναι οι Τransocian, Cdrill, Ensco. Το ενδιαφέρον αυτό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους τοπικούς φορείς όπως είναι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση έχει απασχολήσει τη διεύθυνση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που την εξέτασε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω του όγκου και του ύψους των γεωτρύπανων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την εν λόγω εταιρεία, καθώς η αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου στη θαλάσσια περιοχή εκτείνεται μέχρι τα 500 μέτρα από την ακτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και κοινοποιήθηκε στη συνέχεια στους τοπικούς φορείς.

Η εν λόγω εταιρεία ενδιαφέρεται να φέρει και άλλα πλοία στην Ελλάδα πέραν αυτών που έχει στην Ελευσίνα. Θεωρεί ότι ο Βόλος είναι ένας καλός προορισμός γιατί προστατεύεται από φυσικά φαινόμενα. Λόγω της κρίσης του πετρελαίου αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα προορισμός για παροπλισμό γεωτρύπανων είναι η Ισπανία και οι Κανάριες Νήσοι.

Η εταιρεία ενδιαφέρεται να παροπλίζει πλοία στο λιμάνι μπροστά από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Πρόκειται για καινούργιες υπεράκτιες μονάδες που το διάστημα παραμονής τους στο λιμάνι του Βόλου, σύμφωνα με την πρόταση, επί της ουσίας θα είναι «νεκρά».

Δεν θα χρησιμοποιούν προσωπικό, δεν θα είναι σε λειτουργία, δεν θα έχουν λύματα, ούτε θόρυβο, ούτε φωτισμό το βράδυ. Στο διάστημα παροπλισμού τους ενδεχομένως να χρειάζονται εργασίες services από ντόπιους επιχειρηματίες για τεχνικά θέματα, ενώ για την παραμονή τους θα παρέχουν υψηλά μισθώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρχει κανένας αντίκτυπος στο φυσικό περιβάλλον και υποστηρίζει ότι θα τονώσει οικονομικά τους τοπικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου