ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ με 70 νεογέννητες φώκιες στην Ελλάδα

ρεκόρ-με-70-νεογέννητες-φώκιες-στην-ελλά-774021

Σημειώθηκε το 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της MOm

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον πληθυσμό της φώκιας στην Ελλάδα όπως προκύπτει από την απολογιστική ανακοίνωση της MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας για το 2020.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς καταγράφηκαν 324 αναφορές για εμφανίσεις φωκών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και 70 νεογέννητα, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Επίσης 10 νέες περιοχές αναπαραγωγής καταγράφηκαν, ενώ επαναχρησιμοποιήθηκαν για αναπαραγωγή 3 «φωκοσπηλιές» μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.

Με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να καταγράφεται στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, ο πρόεδρος της MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, δρ. Βιολογίας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Υπάρχει μια ανάκαμψη γενικά, υπήρχαν περιοχές που δεν τις γνωρίζαμε, όπου γεννούν οι φώκιες, και γενικά φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη του είδους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι φώκιες είναι, άλλωστε, προστατευόμενο είδος και από την Ελληνική νομοθεσία και έχουν δημιουργηθεί κάποιες προστατευόμενες περιοχές».

Βασικός παράγοντας στην ενίσχυση του πληθυσμού με νεογέννητες φώκιες, «η ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρχει κάποιο ζώο που χρειάζεται βοήθεια ή περίθαλψη, μας ενημερώνουν κι εμείς παρεμβαίνουμε» τόνισε ο πρόεδρος της MOm.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η Μοm, υπογραμμίζεται ότι: «Kαθώς το δύσκολο 2020 έφυγε, έφθασε και φέτος η ώρα του απολογισμού των δράσεών μας που, παρ’ όλες τις δυσκολίες, δεν ήταν λίγες. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις είναι αυτή που εδώ και χρόνια κάνουμε μαζί σας. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας μας στέλνετε τις αναφορές σας για φώκιες που είδατε και θαυμάσατε. Η τεχνολογία, αρωγός σε αυτή την πολύτιμη συνεργασία, μας μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο φωτογραφίες και βίντεο που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες».

Απευθύνοντας σε όλους θερμές ευχαριστίες για την συμβολή τους στην προστασία ενός από τα σπανιότερα θηλαστικά του πλανήτη, η Μοm υπενθυμίζει «αν δείτε φώκια, επισκεφθείτε το https://www.mom.gr/eida-fokia».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου