ΤΟΠΙΚΑ

Εταιρείες – κολοσσοί διεκδικούν τη Βαμβακουργία

εταιρείες-κολοσσοί-διεκδικούν-τη-βα-768168

Το έργο προβλέπει την ανέγερση εστιών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών – Την αξιοποίηση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είχαν διεκδικήσει οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ.

Επτά εταιρείες – κολοσσοί στον κατασκευαστικό κλάδο διεκδικούν τη Βαμβακουργία στον Βόλο για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών. Το έργο που περιλαμβάνεται σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με την ανέγερση επίσης φοιτητικών εστιών στη Λαμία θα γίνει μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και πρόκειται για μία επένδυση «μαμούθ» που ειδικά στην πρώτη περίπτωση θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας νέας πανεπιστημιούπολης στην καρδιά της Ν. Ιωνίας.

Ενδιαφέρον στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο οποίος έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ε.Ε. έχουν εκδηλώσεις οι εταιρείες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΘΕΜΕΛΗ. Μάλιστα η προσέλευση εταιρειών στον διαγωνισμό χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή.

Τα έργα μέσω της μεθόδου της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν διπλό κατασκευαστικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το δεύτερο θα λάβει χώρα στη Λαμία και αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι μία ακόμα συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ένα ακαδημαϊκό φορέα με στόχο τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημίων της χώρας. Γενικότερα μέσω των ΣΔΙΤ τα τελευταία 10 χρόνια η Γ.Γ. ΣΔΙΤ του Νίκου Μαντζούφα, έχει προωθήσει προς υλοποίηση έργα που η αξία τους ξεπερνά τα 2 δισ.ευρώ.

Το έργο ΣΔΙΤ είχαν διεκδικήσει οι τρεις βουλευτές Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, Κων. Μαραβέγιας και Αθ. Λιούπης

Κατέθεσαν φακέλους

Η αξία του έργου εκτιμήθηκε σε 116,62 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση, με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων να είναι τρεις και τον ανώτερο έξι.

Οι προσκληθέντες υποψήφιοι κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη το ενδιαφέρον τους. Στη συνέχεια όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση που χωρίζεται σε δύο στάδια. Στη Β1 Φάση θα ξεκινήσει ο διάλογος που θα ολοκληρώσει το τεχνικό αντικείμενο και στη συνέχεια εφόσον το έργο αδειοδοτηθεί και περιβαλλοντικά θα ακολουθήσει η τελική, Β2 φάση κατά την οποία θα υποβληθούν οι προσφορές, τεχνικές και οικονομικές.

Σημειώνεται ότι οι ΣΔΙΤ, έχοντας πλέον εισέλθει στον χώρο των στρατηγικών επενδύσεων, αδειοδοτούνται με fast track διαδικασίες και κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Η αδειοδότηση θα πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.

Συνολικά η σύμβαση θα έχει διάρκεια 360 μηνών, 36 εκ των οποίων αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Οι υπόλοιποι μήνες είναι η διάρκεια της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω περιόδου όλα τα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν.

Το έργο ΣΔΙΤ είχαν διεκδικήσει 3 βουλευτές

Το ζήτημα της αξιοποίησης της Βαμβακουργίας ήταν το μοναδικό που είχαν θέσει οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στον διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, σε συνάντηση που είχαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τρεις βουλευτές δικαιώθηκαν με την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να εγκρίνει την αξιοποίηση του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.», μέσω του έργου «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία».

Η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής αποτελεί σταθμό για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο ίδρυμα, το οποίο πλέον θα συμπληρώσει τις αναγκαίες υποδομές – φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις- ενισχύοντας την ανάπτυξη και την εξωστρέφειά του.

Τότε οι τρεις βουλευτές έσπευσαν να ευχαριστήσουν τόσο τους υπουργούς όσο και τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού για την επιτάχυνση της έγκρισης του ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τι προβλέπει το έργο στη Βαμβακουργία

Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, ένα «ανοικτό» στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Από αυτά τα 13 θα κατεδαφιστούν και θα διατηρηθούν τα επτά. Στα διατηρητέα κτίρια θα χωροθετηθούν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα και πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού.

Φοιτητικές εστίες όπως θα χωροθετηθούν και στα νέα κτίρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων τριώροφων κτιρίων.

Μεταξύ άλλων στην πρώην Βαμβακουργία θα βρουν στέγη τρία νέα τμήματα: Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψυχολογίας. Το κάθε τμήμα θα διαθέτει αμφιθέατρο, 6-7 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια, 20 γραφεία καθηγητών, γραμματεία, αίθουσα μεταπτυχιακού, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 42.171.000 ευρώ, εκ των οποίων 17,3 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη μετατροπή των βιομηχανικών κτιρίων σε αξιοποιήσιμους πανεπιστημιακούς χώρους και 20,790 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου