ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστήριο απάλλαξε δανειολήπτη από το 58,26% του χρέους στον ΟΕΚ

δικαστήριο-απάλλαξε-δανειολήπτη-από-767383

Εγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής του στη ρύθμιση του Νόμου Κατσέλη

Εκδόθηκε και καθαρογράφτηκε πρόσφατα η υπ’ αρ. 186/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας, που αφορά μέλος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών ΑΜΕΑ σύμφωνα με την οποία διαγράφεται το 58,26% των συνολικών οφειλών του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών, η απόφαση περιέχει σημαντικό νομολογιακό θέμα ερμηνείας του νόμου Κατσέλη, που αφορά τη σαφέστατη ένταξη των απαιτήσεων του ΟΕΚ και τώρα ΟΑΕΔ στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δικαιούνται της ρύθμισης και της απαλλαγής που προβλέπεται.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς που κατέθεσε ενώπιον του ακροατηρίου ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), ο οποίος καταργήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 4046/2012 και στη θέση του υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ ότι δεν υπάγεται στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (νόμου Κατσέλη) διότι καθόσον από τις κείμενες διατάξεις του ανωτέρω νόμου δεν προκύπτει εξαίρεση των εν λόγω οφειλών του και εάν ήθελε ο νομοθέτης να μην υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση θα το έπραττε, όπως έπραξε με την επελθούσα τροποποίηση του Ν. 4019/2011 άρθρο 20 παρ. 15, όπου προβλέφθηκε άλλη μία εξαίρεση, εκείνη των δανείων που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αιτών ήταν πρώην ιδιοκτήτης mini market που σήμερα λαμβάνει επίδομα παραπληγίας 634 ευρώ, καθόσον πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό αναπηρίας 82% και επίσης λαμβάνει επίδομα καυσίμων του αναπηρικού αυτοκινήτου 330 ευρώ, Εχει δε συνολικές οφειλές ύψους 148.314,24 ευρώ.

Το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ προς δύο πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τεσσάρων ετών και του ποσού των 247,91 ευρώ για 240 μήνες για την προστασία της κύριας κατοικίας του, την οποία εξαιρεί από την εκποίηση και αποτελεί ένα διαμέρισμα στη Λάρισα 67,60τμ με υπόγεια αποθήκη και χώρο στάθμευσης της πιλοτής .

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών και του νέου πολιτικού Φορέα των δανειοληπτών «Ταυτότητα FORUM» Γιώργος Μπαρτζώκης δηλώνει ότι τίθεται τέρμα στην αμφισβήτηση από μέρους του ΟΑΕΔ ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία του Νόμου Κατσέλη οι οφειλές προς τον προκάτοχό της Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και επομένως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τους χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ που έλαβαν στεγαστικά δάνεια για τις στεγαστικές ανάγκες τους και σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν να προσφύγουν όλοι στο νόμο Κατσέλη και στην Ελληνική δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου