ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρονικοί πίνακες για τα πινάκια στα δικαστήρια του Βόλου

ηλεκτρονικοί-πίνακες-για-τα-πινάκια-σ-765789

Θα ενημερώνουν για τις ποινικές δίκες, αλλά πώς…

Την πρόταση εγκατάστασης του συστήματος ηλεκτρονικών πινάκων στα ακροατήρια του Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο των δικηγόρων, έχει προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που συμμετέχουν με οιαδήποτε ιδιότητα στις ποινικές δίκες, καθώς και των δικηγόρων προτείναμε την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών πινάκων.

Με τον τρόπο αυτό και οι εμπλεκόμενοι πολίτες, αλλά και οι δικηγόροι θα μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την πρόοδο των υποθέσεων. Για να πάψει επιτέλους το φαινόμενο κατηγορούμενοι να καταδικάζονται ερήμην, επειδή βγήκαν στον περίβολο του Δικαστικού Μεγάρου για ένα τσιγάρο, όπως εξηγεί ο Δ.Σ.Β.

Θέλοντας να λύσει μία και καλή το πρόβλημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προσφέρθηκε να αναλάβει ο ίδιος το κόστος της εγκατάστασης. «Προφανώς όμως λογαριάζαμε χωρίς τον «ξενοδόχο». Το ρόλο του αυτόκλητου «ξενοδόχου» ανέλαβε μία μερίδα δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα αυτών του ποινικού τμήματος υπό την κάλυψη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, η οποία προσθέτει:

«Επίσημη δικαιολογία; Η επιβάρυνση της εργασίας τους. Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν να αναλάβουν την εργασία αυτή ασκούμενοι δικηγόροι ή υπάλληλοι του Συλλόγου μας! Άραγε σε ποιο μέρος της Ελλάδας υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Επισημαίνουμε ότι όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο και ζητήσαμε την άδεια της Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου, η τελευταία την έθεσε υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ομως τι και αν η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, μετά από επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, με τη συνοδεία δικηγόρου-τεχνικού συμβούλου για να ελέγξει τη λειτουργία του εκεί συστήματος, μας εξέφρασε προφορικά τη σύμφωνη γνώμη της και την ικανοποίηση της, που το προτεινόμενο από εμάς σύστημα είναι πιο εύκολο στη χρήση; Τι κι αν στη γειτονική Καρδίτσα ανάλογο σύστημα, που τοποθετήθηκε με την πρωτοβουλία του εκεί Δικηγορικού Συλλόγου, έχει τύχει της καθολικής επιδοκιμασίας; Εδώ προέχει η δυσκολία τριών χτυπημάτων στο τάμπλετ! Άραγε η εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να υποχωρεί εμπρός την άρνηση κάποιων δικαστικών υπαλλήλων, όταν σε άλλα δικαστικά μέγαρα το σύστημα με τους ηλεκτρονικούς πίνακες εγκαταστάθηκε χωρίς προβλήματα;

Είναι καιρός νομίζουμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εμείς, καλύπτοντας τη δαπάνη της εγκατάστασης, το μόνο που επιζητούμε είναι να κάνουμε πιο εύκολη στο Δικαστικό μέγαρο τη ζωή των πολλών , χωρίς να επιβαρύνουμε τη ζωή των λίγων, οι οποίοι θα επιβαρύνονται με μόλις 3 χτυπήματα για κάθε υπόθεση στο τάμπλετ.

Και κάτι τελευταίο: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία των Δικαστικών Υπαλλήλων. Εμείς τους θέλουμε συμμέτοχους στους αγώνες μας. Επιδιώκουμε να χορεύουμε μαζί τους ταγκό και όχι Πυρρίχιο, όπως δυστυχώς προτιμούν κάποιοι. Εξάλλου αυτό που χορεύουν δεν είναι ακριβώς Πυρρίχιος. Είναι ο χορός του Ζαλόγγου για την τοπική κοινωνία».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι

Ο σύλλογος των δικαστικών υπαλλήλων σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε καινοτομία.

«Αλλά η ενημέρωση των πινάκων αυτών, πέραν του ότι δεν είναι στα καθήκοντα του εκάστοτε γραμματέα έδρας, δεν είναι εφικτή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», γι’ αυτό προτείνει οι πίνακες να ενημερώνονται από υπαλλήλους του Δ.Σ.Β. ή από ασκούμενους δικηγόρους που θα δηλώσει ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου