ΤΟΠΙΚΑ

Επανάσταση μέσω χιπ χοπ κόντρα στην αγωνιστική «ραστώνη» της νεολαίας

επανάσταση-μέσω-χιπ-χοπ-κόντρα-στην-αγ-764362

Τα δικά του επαναστατικά μηνύματα περνά μέσα από δικούς του στίχους και μουσική χιπ χοπ ο μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Αντώνης Εμμανουήλ

Στη σχολική γιορτή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, ένας μαθητής ξεσήκωνε με τα επαναστατικά του τραγούδια σε ήχους χιπ χοπ όχι μόνο τους συμμαθητές του αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές του. Καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της γιορτής που φέτος είχε μια διαφορετική νότα: την επαναστατική που έδωσε ο Αντώνης Εμμανουήλ με τους στίχους και τη μουσική του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Αντώνης Εμμανουήλ είναι μαθητής της γ’ τάξης στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και παρακολουθεί μαθήματα στον τομέα των ηλεκτρονικών. Η μεγάλη αγάπη του όμως φαίνεται να είναι η συγγραφή στίχων τους οποίους επενδύει με ήχους χιπ χοπ για να εκφράσει όλα όσα τον απασχολούν: από καθημερινές αγωνίες μέχρι όνειρα.

Το μαθητή «συνέλαβε» στο διάλειμμα στο σχολείο, καθηγήτρια του ΕΠΑΛ που είχε επωμιστεί το βάρος της διοργάνωσης της σχολικής γιορτής για τη 17η Νοεμβρίου. Τον πέρασε από… casting και αποφάσισε να εντάξει ένα από τα τραγούδια του στο πρόγραμμα της γιορτής. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μαθητές αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές, ξεσηκώθηκαν όταν στη σκηνή ανέβηκε ο Αντώνης Εμμανουήλ και τραγούδησε χιπ χοπ.

Ηταν η πρώτη του δημόσια… εμφάνιση μπροστά σε κοινό. Ενα από τα τραγούδια του, το «Ετρεχα στις πορείες» υπάρχει στο youtube, όμως στη σχολική γιορτή φαίνεται ότι ήταν η παρθενική του εμφάνιση.

Το «Ετρεχα στις πορείες», περιγράφει με στίχους και μουσική τη συμμετοχή του μαθητή σε πορείες από μικρή ηλικία σε αναζήτηση του δίκαιου αγώνα της νεολαίας. Εκφράζει την ανησυχία του για το εργασιακό του μέλλον, αλλά και για το φαινόμενο του φασισμού, ενώ κλείνει με μια προτροπή για τη σημερινή νεολαία: «Το δικό μας μέλλον δεν θα ‘ναι ο φασισμός».

Από μικρός στη χιπ χοπ

Οπως περιγράφει μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο Αντώνης Εμμανουήλ ξεκίνησε από τα σχολικά του χρόνια στο Γυμνάσιο, να γράφει στίχους. «Είναι ο δικός μου τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματά μου προς τα έξω», επισημαίνει ο ίδιος.

Στους στίχους του χωρούν όλα όσα θέλει να εκφράσει: καθημερινές ανησυχίες και προβλήματα από τη σχολική ζωή και τη ζωή εκτός σχολείου, ανησυχίες των εφήβων, προβληματισμούς για την πορεία που ακολουθεί η γενιά του.

Τους στίχους του επενδύει με ρυθμό χιπ χοπ και μοιράζεται όλα όσα θέλει να πει μέσω της τέχνης με συνομηλίκους του κι όχι μόνο.

Σε αγωνιστική «ραστώνη»

Σύμφωνα με τον Αντώνη Εμμανουήλ, τα προβλήματα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η νεολαία είναι πολλά, όμως οι νέοι βρίσκονται σε αγωνιστική… ραστώνη.

Οπως περιγράφει δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σχολικών βιβλίων, καθηγητών, το πρόγραμμα που αλλάζει συχνά στα σχολεία ή τα κτιριακά προβλήματα που καθιστούν την υπόθεση παιδεία, εκπαίδευση μετ’ εμποδίων. Οι νέοι ως αυριανοί πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που ήδη βιώνουν σε κάποιο βαθμό- μικρότερο ή μεγαλύτερο- μέσα στις οικογένειές τους αλλά και την πρόκληση της επαγγελματικής αποκατάστασης, ακόμη και τις αλλαγές που επέρχονται στον κοινωνικό ιστό, με σημερινό παράδειγμα την αύξηση των ρατσιστικών συμπεριφορών.

Πώς αντιδρούν οι νέοι; «Οι μαθητές δεν ασχολούνται στο βαθμό που ίσως θα έπρεπε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ζουν στην εικονική πραγματικότητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν επίγνωση τι συμβαίνει. Πρόσφατα μέσω Facebook έγινε ένα μεγάλο κάλεσμα στους μαθητές οι οποίοι ξεσηκώθηκαν. Πιστεύω ότι παρά την επιτυχία της κινητοποίησης λίγοι ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν το νόημά της. Οι περισσότεροι κατέβηκαν στους δρόμους για χαβαλέ», αναφέρει ο Αντώνης Εμμανουήλ.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι θα συνεχίσει να… εκπέμπει τα επαναστατικά του μηνύματα μέσα από τη χιπ χοπ. «Είναι η μουσική που μπορεί να με εκφράσει», λέει και δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με την ηχοληψία. Ηδη παρακολουθεί και μαθήματα φωνητικής. Εχει πρότυπο τον εαυτό του και το αγαπημένο του σύνθημα εκφράζεται στο σύνθημα για το Πολυτεχνείο: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου