ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε η θεώρηση δελτίων ΑΜΕΑ

αρχισε-η-θεώρηση-δελτίων-αμεα-764308

Σε 2.300 περίπου υπολογίζονται οι δικαιούχοι δωρεάν αστικών διαδρομών στη Μαγνησία – Εκπτωση 50% στα υπεραστικά

Αρχισε χθες η διαδικασία θεώρησης των δελτίων Αμεα για το 2021, είτε έκδοσης νέων, βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε επίπεδο Μαγνησίας υπολογίζονται σε 2.300 οι δικαιούχοι για δωρεάν επιβίβαση στα αστικά λεωφορεία, ενώ πολλαπλάσιος είναι, στο μεταξύ, ο αντίστοιχος αριθμός των Αμεα σε πανελλαδική κλίμακα, που δικαιούνται έκπτωση 50% στα υπεραστικά λεωφορεία.

Δικαιούχοι του δελτίου Αμεα είναι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, άτομα που αντιμετωπίζουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, η θεώρηση των δελτίων γίνεται στα ΚΕΠ του Νομού και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, Νίκος Ευαγγελινός, επεσήμανε ότι «όλα τα αστικά λεωφορεία είναι προσβάσιμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εχουμε συχνή συγκοινωνία, για να εξυπηρετούνται, εντελώς δωρεάν, τα άτομα με αναπηρικό δελτίο».

Εκφραση «κοινωνικής ευαισθησίας», χαρακτηρίζει, εξάλλου, ο πρόεδρος το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ επισημαίνει ότι «η έκπτωση είναι αρκετά μεγάλη, αλλά γίνεται μέσω σύμβασης, δεν εφαρμόζεται μόνο από την καλή μας διάθεση. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια κοινωνική παροχή, σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας».

«Είναι πολλές οι κατηγορίες που δικαιούνται το δελτίο Αμεα και έκπτωση 50% σε όλα τα υπεραστικά δρομολόγια ανά την Ελλάδα. Το καλοκαίρι, είναι πάρα πολλοί οι δικαιούχοι που έρχονται για διακοπές στην περιοχή μας, από όλη την Ελλάδα. Είναι μια ακόμη κοινωνική προσφορά, μια ελάφρυνση σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό ότι πληρώνουν μισό εισιτήριο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρης Κολυνδρίνης.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα άτομα με αναπηρίες που δικαιούνται δελτίο μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού: Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου.

Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Οσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

Οσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση χορήγησης επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, ο αριθμός και η ημερομηνία γνωμάτευσης υγειονομικής επιτροπής και η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχο.

Ατομα που είναι ασφαλισμένα, μπορούν να προσκομίσουν απόφαση διοικητικού διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και του προγράμματος σοβαρής και βαριάς νοητικής υστέρησης που λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Προκειμένου οι τυφλοί και οι σοβαρά ή βαριά νοητικά υστερούντες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΠΕΚΑ για να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 34, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Για τους υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται ιατρική βεβαίωση νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

Οι αιτούντες

Παράλληλα οι αιτούντες, πρέπει να προσκομίσουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο, υπεύθυνη δήλωση για την ακριβή διεύθυνση και τον τόπο διαμονής, όπου θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή δελτίου μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

Για την έκδοση νέας κάρτας, απαιτούνται επίσης δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται, σημειωτέον, να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου