ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν ανάσα οι περιπτερούχοι, αλλά…

πήραν-ανάσα-οι-περιπτερούχοι-αλλά-763118

Αγωνία στον κλάδο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης και φόβοι για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου

Ανάσα έδωσε στα περίπτερα του κέντρου το άνοιγμα της εμπορικής αγοράς του Βόλου εδώ και δύο εβδομάδες μετά από τη δίμηνη αναστολή εργασιών. Ολο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι περιπτερούχοι δεν δούλευαν και έβλεπαν τις υποχρεώσεις να διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Τώρα ζουν δυστυχώς εκ νέου με τον φόβο ότι το λιανεμπόριο θα κλείσει και πάλι και τρέμουν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, λέει ότι η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο κλείσιμο.

Όπως εξηγεί, «τα καταστήματα είναι γονατισμένα με το lockdown, το οποίο ήταν πολύ χειρότερο από το πρώτο τον περσινό Μάρτιο. Τα περίπτερα του κέντρου ήταν σε δυσμενή θέση από θέμα τζίρων και εισπράξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφορία και δυσανασχέτηση. Τα συνοικιακά δούλευαν κάπως καλύτερα και ακόμη περισσότερο όσοι είχαν υπηρεσίες delivery, οι οποίοι όμως ήταν λίγοι».

Στις δύο εβδομάδας λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το εμπορικό κέντρο ζωντάνεψε. Σε αυτό συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες, που βελτιώθηκαν. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική εικόνα για τους τζίρους όσο η εστίαση είναι ακόμη κλειστή.

Ο κ. Τόπας λέει ότι «ήταν πολύ θετικό το άνοιγμα των καταστημάτων για τους περιπτερούχους. Όμως, το θέμα είναι τώρα να μην πάμε σε ένα τρίτο lockdown. Να συνεχίσουν να δουλεύουν τα καταστήματα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις αποστάσεις ασφαλείας και την ατομική υγιεινή».

Για τους περιπτερούχους δεν μπορεί να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος. «Θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, αναστολή υποχρεώσεων προς τρίτους, διακανονισμοί με 120 δόσεις. Να βοηθηθεί όλος ο κόσμος, όχι μόνο εμείς. Το κράτος απαιτείται να διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν οικονομικά αποθέματα από τον προηγούμενο χρόνο», προειδοποιεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου