ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτο στο 20% των ραφείων την τελευταία τριετία

λουκέτο-στο-20-των-ραφείων-την-τελευταία-761075

Οι περισσότεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές

Δραματική μείωση εμφανίζει ο τζίρος των ραφείων της περιοχής μας την τελευταία κυρίως τριετία, οδηγώντας το 20% των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου στην επώδυνη απόφαση του λουκέτου. Στο σύνολο των 35 εγγεγραμμένων μελών, έχουν κλείσει περί τα 17 καταστήματα την τελευταία τριετία, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Αρχοντάς, πρόεδρος του Συνδέσμου ραπτών καταστηματαρχών Βόλου – Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι «οι περισσότεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΕΒΕ, διότι τα έσοδά μας είναι πολύ μικρά και δεν μας επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας».

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι ο χρόνος που δαπανούν οι επαγγελματίες του κλάδου για την επιδιόρθωση παλιών ρούχων, δεν μεταφράζεται, δυστυχώς, στα αντίστοιχα έσοδα.

Η φράση «δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την κίνηση που είχαμε πριν από την κρίση» ακούγεται όλο και πιο συχνά από το σύνολο των επαγγελματιών. Οπως επισημαίνει, παράλληλα, ο κ. Αρχοντάς «η κίνηση πριν από την κρίση ήταν μεγαλύτερη, γιατί είχαν αρκετές πωλήσεις και τα καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων, τα οποία μας έφερναν διαρκώς καινούργια σακάκια και παντελόνια για να τα κοντύνουμε ή να τα φαρδύνουμε».

Σήμερα το 90% της κίνησης είναι επιδιορθώσεις παλιών ρούχων, τα καινούργια ρούχα είναι ελάχιστα και τα έσοδα λιγοστά. Οι τιμές για τις επιδιορθώσεις παλιών ενδυμάτων κυμαίνονται από 2 έως 10 ευρώ και αναμφίβολα δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις παλιές, καλές εποχές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, καλύπτοντας με δυσκολία τις υποχρεώσεις τους. Παρόλα ταύτα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους.

Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης στον κλάδο, το οποίο επιδεινώνεται και λόγω των ξεχασμένων ρούχων, τα οποία έχουν επιδιορθωθεί, αλλά παραμένουν στα αζήτητα από τους κατόχους τους. Η συνηθέστερη αιτία για τη γένεση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι η κρίση, που περιορίζει τις οικονομικές δυνατότητες των περισσοτέρων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλουν ένα, τρία ή πέντε ευρώ, το αντίτιμο, δηλαδή, της επιδιόρθωσης.

«Η φετινή χρονιά είναι πτωτική» όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ραπτών, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίποτα δεν μαρτυρά στην κίνηση των καταστημάτων, ότι έρχεται εορταστική περίοδος».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου