ΤΟΠΙΚΑ

Εκπέμπουν SOS για τις αυξήσεις στα φάρμακα

εκπέμπουν-sos-για-τις-αυξήσεις-στα-φάρμα-757531

Οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών – Οι προτάσεις τους

Προειδοποιήσεις ότι εάν επιβληθούν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητες συνέπειες στην προσβασιμότητα των πολιτών στέλνει ο φαρμακευτικός κόσμος.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης τόνισε «ότι υπάρχουν ήδη δυσκολίες στην τήρηση των αγωγών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αδικίες. Είχαν πει ότι δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές. Χθες άνοιξαν εκ νέου συζήτηση. Δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως αύξηση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν η ηγεσία του υπουργείου δεν υιοθετήσει τις προτάσεις του κλάδου για τον καθορισμό πληθυσμιακών κριτηρίων στη μεταφορά των φαρμακείων, την τήρηση των εφημεριών και τον έλεγχο στη λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων, ο φαρμακευτικός κλάδος θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, που συμμετείχε το Σάββατο, στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Αθήνα, τόνισε ότι απέναντι στις νέες ρυθμίσεις που θα ψηφίσει η Βουλή οι φαρμακοποιοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και κάνουν τις αντιπροτάσεις τους.

Οπως είπε «η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση στις μετακινήσεις των φαρμακείων. Μπαίνουν, όμως, ζητήματα. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η μεταφορά μέσα στην ίδια δημοτική ενότητα. Το υπουργείο Υγείας με νομικίστικους όρους άρει τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Η τρόικα και η κυβέρνηση θέλουν να εφαρμόσουν μέτρα που οπουδήποτε στην Ευρώπη εφαρμόστηκαν, στη Σουηδία, την Ουγγαρία αλλά και άλλες μεγάλες χώρες, δημιούργησαν προβλήματα στην Υγεία».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο θέμα των εφημεριών τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα ο κανιβαλισμός. Ο φαρμακευτικός κόσμος ζητάει τη θέσπιση όρων για τη διαφύλαξή τους. Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τα εφημερεύοντα φαρμακεία, καθώς δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας όταν υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίες».

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, ο κ. Ματσιόλης διευκρίνισε ότι «ενώ δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών, το καθεστώς είναι διφορούμενο. Δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα δίνονται φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού φαρμακείου, όπως ισχύει σήμερα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου