ΤΟΠΙΚΑ

Εκκλησιαστικό μουσείο στην Μακρινίτσα

εκκλησιαστικό-μουσείο-στην-μακρινίτ-753382

Το πρώτο Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων δημιουργήθηκε στην Μακρινίτσα από την Μητρόπολη Δημητριάδος, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών. Το Μουσείο που ονομάζεται «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και εγκαινιάζεται την επόμενη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου, διοργανώνεται μεγάλο συνέδριο το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο Συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις μητροπόλεις. Θέμα του πανελλήνιου συνεδρίου είναι «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση στη μουσειακή προβολή». Διοργανωτές είναι η Μητρόπολη Δημητριάδος, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκτίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Τομέας Ερευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων και η «Μαγνήτων κιβωτός» και η Ακαδημία λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου και η Βυζαντινολόγος Μαρία Νάνου, εκπροσωπώντας τον Τομέα Ερευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων.

Το μουσείο εγκαινιάζεται μετά από προσπάθειες τριών ετών, περιλαμβάνει 270 αξιόλογα εκθέματα, που υπήρχαν σε εκκλησίες και εξωκκλήσια της Μακρινίτσας, τα οποία συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και συντηρήθηκαν, με μεγάλη προσοχή.

Το μουσείο θα λειτουργεί σε όλη την διάρκεια του χρόνου και στόχος είναι να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών, αλλά και των μαθητών, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου