ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο «αντίο» στον ακούραστο εργάτη των γραμμάτων, Αθ. Γκαβαρδίνα

τελευταίο-αντίο-στον-ακούραστο-εργ-74781

Ο Αθανάσιος Γκαβαρδίνας, ο ακούραστος εργάτης των γραμμάτων, ο άνθρωπος της προσφοράς που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση του Γυμνασίου Καναλίων και του «Σουρλίγκειου Γηροκομείου», απεβίωσε χθες σε ηλικία 93 χρόνων.

Εφυγε «γεμάτος» από αγάπη, την οποία έδωσε αλλά και πήρε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η γενέτειρά του, τα Κανάλια, βυθίστηκαν στο πένθος. Για περισσότερο από έξι δεκαετίες αποτελούσε τον «φάρο της μόρφωσης, της ανθρωπιάς και της προσφοράς» όχι μόνο για τα Κανάλια, αλλά για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αθανάσιος Γκαβαρδίνας γεννήθηκε το 1925 στα Κανάλια. Γιος κτηνοτροφικής οικογένειας , από πολύ μικρή ηλικία ήταν δίπλα στους γονείς του Κωνσταντίνο και Ελένη, βοηθώντας τους με τα ζώα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει το σχολείο σε μεγάλη ηλικία. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι, ενώ σε ηλικία 25 χρόνων, αφού έχει ολοκληρώσει τη φοίτηση στο Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις και πετυχαίνει την εισαγωγή του στη Θεολογική Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε με πολύ καλό βαθμό. Αργότερα συνεχίζει τις σπουδές του και στη Φιλολογία, καταφέρνοντας να πάρει δεύτερο πτυχίο, ενώ επίσης ήταν καθηγητής βυζαντινής μουσικής.

Ο «καλός Σαμαρείτης»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα φοιτά παράλληλα στη Σχολή Καλού Σαμαρείτη. Εκεί «μπολιάστηκε» με τις ιδέες της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανιδιοτέλειας, που ήταν οι αξίες που το συνόδευσαν μετέπειτα σ’ ολόκληρη τη ζωή του.

Επιστρέφοντας στα Κανάλια, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των φτωχών οικογενειών άρχισε να παραδίδει δωρεάν μαθήματα. Αρχές της δεκαετίας του 1960, το όραμά του να λειτουργήσει Γυμνάσιο στην περιοχή γίνεται πραγματικότητα. Στην αρχή το Γυμνάσιο λειτουργεί ως ιδιωτικό, αργότερα όμως χάρη στις προσπάθειές του και την επιμονή του, το Υπ. Παιδείας πείθεται και το Γυμνάσιο μετατρέπεται σε δημόσιο. Χάρη στον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα, μορφώνονται τα παιδιά όλης της περιοχής, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του εξατάξιου Γυμνασίου. Αρκετά παιδιά εκείνης της γενιάς, σήμερα είναι διακεκριμένοι γιατροί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και μεγαλοδικηγόροι.

Ο ίδιος όμως ασφυκτιά μέσα στο «κουστούμι του δημοσίου υπαλλήλου» και παραιτείται. Δεν πήρε καν σύνταξη από το Δημόσιο. Συνεχίζει όμως να βοηθάει παιδιά που έχουν ανάγκη φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Οι συνδημότες του τον σέβονται απεριόριστα. Αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που προστρέχει για όλους. Μετά τη μεταπολίτευση και ειδικότερα το 1976 τον εκλέγουν πρόεδρο στην Κοινότητα Καναλίων. Παραμένει κοινοτάρχης μέχρι και το 1980.

Ο οραματιστής του Γηροκομείου Καναλίων

Ιδιαίτερα μαχητικός, με οξύνοια πνεύματος μέχρι σχεδόν και το τέλος, ο Αθανάσιος Γκαβαρδίνας δεν δίστασε πολλές φορές να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα στον τόπο, ενώ αξέχαστες θα μείνουν πολλές δημόσιες παρεμβάσεις που έκανε και μέσω των στηλών του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, παλιότερα, προκειμένου να αναδείξει προβλήματα της περιοχής.

Έχει συνδέσει το όνομά του και με την ίδρυση του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων.

Οραματιστής και πρωτεργάτης του έργου ο Θανάσης Γκαβαρδίνας, το 1998, επί Αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστοδούλου, ξεκίνησε τη λειτουργία του «πιλοτικά», ως στέγη φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, αξιοποιώντας τη χρηματική δωρεά της αειμνήστου Μαρίας Μανέα-Σουρλίγκα, που διέθεσε εις μνήμην του αδελφού της Αποστόλου Σουρλίγκα, αρχικά για να φιλοξενεί γέροντες και γερόντισσες από το χωριό Κανάλια και στη συνέχεια από άλλα χωριά της γύρω περιοχής. Από τότε το Γηροκομείο λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, φιλοξενώντας περίπου 25 ηλικιωμένους. Στις 16/11/2003 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κκ. Ιγνάτιος απένειμε τιμητική διάκριση στον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα, για την συνολική προσφορά του στην τοπική κοινωνία των Καναλίων.

Ο Θανάσης Γκαβαρδίνας δεν παντρεύτηκε ποτέ. Επί 40 ολόκληρα χρόνια ζούσε μαζί με την ανιψιά του Αντωνία και το σύζυγό της Αποστόλη Πολυχρόνη, που μαζί με τις κόρες τους Πολυξένη και Μαρία ήταν οι δικοί του άνθρωποι. Τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας. Χθες άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος όσους τον γνώριζαν.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η τελευταία του επιθυμία…

Ο Αθανάσιος Γκαβαρδίνας, όπως απλή και λιτή ήταν όλη του η ζωή, έτσι ήθελε να είναι και η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του. Για αυτό και άφησε στους οικείους του συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, όπως: Μαθητής ή μαθήτριά του, αντί επικήδειου, κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, να πει «Κύριε Καθηγητά, από αυτήν την ζωήν πέρασες άγνωστος».

Επιθυμία του επίσης ήταν, η μεταφορά της σορού στο νεκροταφείου να γίνει παραδοσιακά με ξύλα, πάνω στα χέρια των μαθητών ή των μαθητριών του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η μεταφορά να γίνει με αγροτικό αμάξι απλά και ταπεινά, χωρίς κλάματα, σε χαρούμενη ατμόσφαιρα» όπως σημειώνει.

Τέλος ο εκλιπών, είχε αφήσει οδηγίες και για την ταφή ζητώντας επίσης να είναι απλή και λιτή και αντί για μνήμα να υπάρξει μόνο ένας ξύλινος σταυρός στον οποίο θα αναγράφεται: «Εύχομαι να ευρεθώμεν όλοι μαζί εις τα δεξιά του Θεού με τους δικαίους εις την Δευτέραν Παρουσίαν. Αμήν».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου