ΤΟΠΙΚΑ

Ραγδαία αύξηση της νόσου Αλτσχάιμερ

ραγδαία-αύξηση-της-νόσου-αλτσχάιμερ-747761

Η ανησυχητική αύξηση της νόσου Αλτσχάιμερ, που μεταφράζεται σε περισσότερα από 600 περιστατικά την τελευταία πενταετία, υπογραμμίστηκαν με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια μέρα της νόσου από τους υπεύθυνους της δομής που λειτουργεί στον Βόλο. Η ανάγκη της πρόληψης και η διαπίστωση ότι η νόσος επηρεάζει πλέον την καθημερινότητα μικρότερων ηλικιακών ομάδων, κάτω των 60 ετών, αποτέλεσαν το επίκεντρο της δράσης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο συμβολικός περίπατος μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία τη Μονάδα αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου και κατάληξη το περίπτερο που είχε στηθεί στον πεζόδρομο της Ερμού, μπροστά από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου, είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δίνοντας το στίγμα της κοινής προσπάθειας, η κοινωνική λειτουργός Μαγδαληνή Σουσουρή, επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ, υπογράμμισε ότι «πορευόμαστε μαζί και έχουμε μαζί μας τους περισσότερους κοινωνικούς φορείς της πόλης, σε έναν συμβολικό περίπατο μνήμης, που έχει γίνει θεσμός αυτή τη μέρα». Η ίδια σημείωσε, παράλληλα, ότι «η μονάδα λειτουργεί στον Βόλο από το 2005 και έχει ως σκοπό να παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο στους ασθενείς, στους ωφελούμενους, όσο και στους φροντιστές τους. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μέσω των δομών της, που είναι το ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης καθώς και το οικοτροφείο». Για ασθενείς που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη μονάδα για διάφορους λόγους, πραγματοποιείται κατ’ οίκον επίσκεψη από το επιστημονικό προσωπικό της δομής, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να διαπιστώνεται η κατάσταση του ασθενούς.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νατάσα Μορφογιάννη ανέφερε από την πλευρά της ότι «πραγματοποιούμε πολλές δράσεις από κοινού τα τελευταία χρόνια, γιατί στόχος είναι όχι η καταστολή, αλλά η πρόληψη». Στο πλαίσιο αυτό «προχωράμε από κοινού σε ομάδες ενδυνάμωσης της μνήμης, έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν περιστατικά, με δράσεις ενδυνάμωσης της μνήμης. Για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου, στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή στη μονάδα Αλτσχάιμερ» είπε η κ. Μορφογιάννη.

Στον χθεσινό περίπατο μνήμης συμμετείχαν εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, δομές του Δήμου Βόλου, το έμψυχο δυναμικό της μονάδας Αλτσχάιμερ, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, η «Αρσις», τα «Ηλιοτρόπια», οι «Ασπρες Πεταλούδες», το Γηροκομείο Βόλου, φροντιστές που συνόδευσαν τους ωφελούμενους της μονάδας και άλλες δομές της πόλης που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου