ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Πίττας: «Συγκριτικό πλεονέκτημα οι τοπικές γεύσεις»

γ-πίττας-συγκριτικό-πλεονέκτημα-οι-τ-746066

Ο «γκουρού» του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία αποκαλύπτει τις δράσεις, που προγραμματίζει στη Μαγνησία

Την πρόθεσή του να συμβάλλει στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού της Μαγνησίας δηλώνει ο διακεκριμένος συγγραφέας Γιώργος Πίττας, «γκουρού» του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των γεύσεων και προϊόντων σε δύσκολη συγκυρία. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ιδρυτής του διαδικτυακού Greek Gastronomy Guide και των γαστρονομικών κοινοτήτων, αναφέρει ότι στόχος του είναι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να προωθήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Μαγνησίας, με όχημα τον πλούτο των τοπικών γεύσεων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τον αρχικό πυρήνα της γαστρονομικής κοινότητας Πηλίου – Βόλου να έχει συγκροτηθεί με τη συνδρομή της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και τη συμμετοχή 20 επιχειρήσεων, πρόθεση του κ. Πίττα είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία πάγωσε τα πάντα, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στον τουρισμό, το πρώην μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα και την επιστροφή της κανονικότητας.

«Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί για να διευρύνουμε τα μέλη μας και να συστηματοποιήσουμε τη δράση μας. Να φτιάξουμε τον γαστρονομικό οδηγό και να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός. Οι γαστρονομικές κοινότητες τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, οπότε ό,τι υλικό ετοιμάζεται από τη Μαγνησία θα παρουσιάζεται και στο Visit Greece, που είναι το site του ΕΟΤ. Ολα αυτά θα γίνουν μόλις επιστρέψει η κανονικότητα» είπε.

Με γνώμονα τη θέση ότι στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, εκτιμά ότι θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα και μοχλό ανάπτυξης για τη Μαγνησία. «Η γαστρονομία είναι ένα από τα τρία βασικά στοιχεία που προσφέρουν αξία σε έναν τουριστικό προορισμό. Με τη γαστρονομία μπορούμε να προσεγγίσουμε και μνημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντες όπως ανεμόμυλους, νερόμυλους, λιοτρίβια. Η αρχιτεκτονική έχει υποκλιθεί στη γαστρονομία και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της, ειδικά στα δύσκολα μέρη», υπογράμμισε.

Με εφόδιο τα σπουδαία, όπως τα χαρακτήρισε, τοπικά προϊόντα, το τσίπουρο, το κρασί, το λάδι, τις ελιές, τα φρούτα, τα κηπευτικά, τα κρέατα, τα θαλασσινά και πολλά ακόμη, η Μαγνησία έχει τα φόντα προκειμένου να εξελιχθεί σε σημαντικό γαστρονομικό προορισμό.

«Επιπλέον υπάρχει ο μοναδικός τρόπος ζωής, τα τσιπουράδικα, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Ολη η τελετουργία του τσίπουρου, η εναλλαγή των μεζέδων, ο πολιτισμός που έφεραν οι Μικρασιάτες, που μετατρέπεται σε μεζέδες, οι γεύσεις του Πηλίου που συνθέτουν επίσης πολιτισμό, αποτελούν σημαντικό εργαλείο», σημείωσε.

Οι τοπικές γεύσεις, σε συνδυασμό με τα μονοπάτια και τις περιπατητικές διαδρομές που περνούν από δάση με οπωροφόρα δέντρα και ελιές, η επίσκεψη σε ελαιοτριβεία και οινοποιεία, ακόμη και τα προϊόντα στο ράφι, ενισχύουν τον τουρισμό. «Πέρα από τις υπηρεσίες, η γαστρονομία παρέχει εμπειρίες. Οι εμπειρίες είναι το πιο γερό κομμάτι για να υποστηρίξεις τον τουρισμό», τόνισε κλείνοντας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου