ΤΟΠΙΚΑ

20.000 δηλώσεις για «ξεχασμένα» τετραγωνικά στον Δήμο Βόλου

20-000-δηλώσεις-για-ξεχασμένα-τετραγωνι-745492

Σε περισσότερα από 200.000 υπολογίζονται τα «κρυμμένα» τετραγωνικά ακινήτων, που… αποκαλύπτονται

Στις 20.000 ανέρχονταν έως προχθές Τετάρτη το μεσημέρι οι δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων στον Δήμο Βόλου για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των περιουσιών τους, που άρχισαν να… αποκαλύπτονται υπό την απειλή αναδρομικών χρεώσεων για την τελευταία πενταετία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βόλου Αρης Σαββάκης, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ έχουν κατατεθεί συνολικά 13.500 δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων, ενώ με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του Δήμου Βόλου κατατέθηκαν επιπλέον 6.500 αιτήσεις!

Οπως αναφέρει ο κ. Σαββάκης οι διορθώσεις αφορούν κατά μέσο όρο στα δέκα τ.μ. ανά περίπτωση και υπολογίζεται ότι έως το τέλος της προθεσμίας της δήλωσης των τετραγωνικών θα αποκαλυφθούν πάνω από 200.000 «κρυμμένα» τ.μ. για τα οποία έως σήμερα οι ιδιοκτήτες δεν κατέβαλαν τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Στο ίδιο πλαίσιο τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να αυξηθούν.

Οπως είναι γνωστό η προθεσμία διόρθωσης των τ.μ. ακινήτων ισχύει έως τις 31 Αυγούστου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Χωρίς πρόστιμα η οικειοθελής αποκάλυψη

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Μάλιστα, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Το ίδιο ισχύει και για πολίτες που δεν έχουν καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά τους στον οικείο δήμο. Θα μπορούν κι αυτοί να υποβάλουν δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψουν τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση.

Σε ποιους αφορά

Επί της ουσίας, η ρύθμιση για τη διόρθωση των στοιχείων των δηλωθεισών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους αφορά σε:

-ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους,

– όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, καθώς επίσης και

-όσους τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου