ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας από την εξισωτική αποζημίωση

αντιδράσεις-για-τον-αποκλεισμό-κτηνο-743845

Περιφέρεια, ΟΤΑ, συνδικαλιστές και γεωτεχνικοί ζητούν να μην υπογραφεί η υπουργική απόφαση

Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συνδικαλιστές κτηνοτρόφους και διεκδικούν να αλλάξει εδώ και τώρα η νέα διαδικασία υπολογισμού οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς για την εξισωτική αποζημίωση και να μην υπογραφεί η υπουργική απόφαση.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από 59 τοπικά διαμερίσματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κινδυνεύουν εν μέσω κρίσης να μην πάρουν εξισωτική αποζημίωση για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Θεσσαλίας, Γιώργο Κωτσό, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκο Παλάσκα και τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννη Κόκουρα. Ακόμη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πλαισιωνόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργο Λαδόπουλο, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Δημήτρη Σοφολόγη, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. Δημήτρη Ντογκούλη και τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκο Παυλοκώστα.

«Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις για να σταματήσουμε αυτή την αδικία για την περιοχή μας» τόνισε χαρακτηριστικά κ. ο Αγοραστός κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου με αφορμή το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως, αυτή θα διαμορφωθεί αν τελικά ισχύσει ο νέος χάρτης που δόθηκε στην διαβούλευση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα, με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όπως εξήγησε,«έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων από τη διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι σε 59 τοπικά διαμερίσματα σε όλη τη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μην πάρουν εξισωτική αποζημίωση.

Η εξισωτική αποζημίωση από το 2016 και μετά έχει μειωθεί στο 50%. Κάποιος που έπαιρνε 5.000 ευρώ παίρνει 2.500 ευρώ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για τον πρωτογενή τομέα τους κτηνοτρόφους μας και τους αγρότες μας, με την εξαίρεση σημαντικών περιοχών από τη μειονεκτικότητα», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός.

Ο ίδιος επισήμανε ότι: «η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία θυμίζει τη λαϊκή παροιμία « της νύκτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελάει».

«Το ζήτημα της εξισωτικής αποτελεί τη χαριστική βολή που έδωσε η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους», είπε ακολούθως παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφος Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος επισήμανε ότι οι συνδικαλιστές έκρουαν κώδωνα κινδύνου από πέρυσι.

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη διαδικασία της εξισωτικής αποζημίωσης. Ο κ. Κούκουρας είπε ότι «αν υπογραφεί από τον υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύσει για τα επόμενα δέκα χρόνια και για την τωρινή ΚΑΠ και την επόμενη».

«Η εξισωτική αποζημίωση δημιουργεί παρά πολλά προβλήματα πέρα των χρημάτων των κτηνοτρόφων και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης», επισήμανε μεταξύ άλλων, τέλος, ο κ. Σοφολόγης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου