ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένη η σοδειά μήλων στο Πήλιο με υψηλές τιμές για τους παραγωγούς

αυξημένη-η-σοδειά-μήλων-στο-πήλιο-με-υψ-743280

Αισθητά αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι η φετινή σοδειά μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και επιπλέον άριστη ποιοτικώς.

Με τη συγκομιδή να αρχίζει στις 20 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, έντονο προκύπτει το ενδιαφέρον εμπόρων, εκτοξεύοντας τις τιμές χονδρικής διάθεσης του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου από τους αγρότες οι εργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διαδικασία συγκομιδής των μήλων, που αρχίζει στις 20 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης των αχλαδιών.

Οι εκτιμήσεις του αγροτικού κόσμου αναφέρουν ότι η φετινή σοδειά μήλων στο Πήλιο θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, καθώς ευνοήθηκε από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες την περασμένη άνοιξη.

Οι ευνοϊκές για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες την περασμένη άνοιξη βοήθησαν, έτσι ώστε να γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η ανθοφορία και η καρπόδεση στο φυτικό κεφάλαιο.

Ανησυχία προέκυψε στην περίπτωση της ισχυρής χαλαζόπτωσης, που σημειώθηκε στο Πήλιο στα μέσα περίπου της άνοιξης, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση, με τους καρπούς να αναπτύσσονται ομαλά και το φυτικό κεφαλαίο να δίνει τελικά αυξημένη σοδειά.

Στο μεταξύ, συνεταιριστές και αγρότες εκτιμούν ότι η αυξημένη σοδειά φέτος θα φέρει και αντίστοιχες τιμές στη χοντρική διάθεση του προϊόντος.

Βάσει του ισχύοντος προγραμματισμού, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής, αναμένεται να φτάσουν στις καλλιεργούμενες με μήλα εκτάσεις του Πηλίου οι έμποροι, προκειμένου να δουν από κοντά τη σοδειά, να κρίνουν την ποσότητα και την ποιότητά της και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με τους ίδιους τους παραγωγούς τις τιμές χονδρικής των μήλων, για να τα προωθήσουν στις αγορές της Ελλάδος και του εξωτερικού, με τη ζήτηση να προκύπτει αυξημένη.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, το ενδιαφέρον των εμπόρων για την αγορά μήλων Πηλίου φετινής σοδειάς είναι έντονο και όπως εκτιμάται σε αυτό το πλαίσιο οι τιμές θα είναι αυξημένες, ενισχύοντας σημαντικά το ήδη μειωμένο από τις επιπτώσεις της πανδημίας αγροτικό εισόδημα.

Προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με τα ακριβή επίπεδα, στα οποία θα διαμορφωθούν οι τιμές χονδρικής διάθεσης των μήλων φετινής σοδειάς στο Πήλιο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν μεταξύ των ίδιων των παραγωγών και των εμπόρων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τιμές διάθεσης της φετινής σοδειάς θα είναι αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, με τον αγροτικό κόσμο να παίρνει βαθιά ανάσα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα διαθέσουν τη σοδειά τους στους εμπόρους, ενώ ελάχιστοι θα την προωθήσουν μόνοι τους στις λαϊκές αγορές του Βόλου.

Συνεταιριστές και παραγωγοί τονίζουν ότι όσοι αγρότες διαθέτουν τα μήλα παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές απευθείας στους καταναλωτές εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές, ωστόσο έχουν μικρή συγκριτικά σοδειά.

Αντίθετα, παραγωγοί με μεγάλες σοδειές επιλέγουν να τις διαθέτουν απευθείας στους εμπόρους, με τιμές χαμηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες στις λαϊκές αγορές, ωστόσο η διαφορά στο κέρδος καλύπτεται από τη μεγάλη παραγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου