ΤΟΠΙΚΑ

«Χρυσή» εταιρεία από νέους Βολιώτες

χρυσή-εταιρεία-από-νέους-βολιώτες-741769

Κατακτά την παγκόσμια αγορά η νεοφυής επιχείρηση -Δημιουργεί αισθητήρες – «μάτι» στις αποθήκες αγροτικών προϊόντων

Σήκωσε την… μπάνκα η βολιώτικη εταιρεία Centaur Analytics, η οποία προσέλκυσε νέα χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τη Marathon Venture Capital και τη Detia Degesch. Η νεοφυής επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Βόλο και που δραστηριοποιείται στον αγροτεχνολογικό τομέα προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων, έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει χρηματοδοτήσεις 4,5 εκατ. δολαρίων μέσα από τις οποίες κατάφερε να εξελίξει ασύρματους αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης για την παρακολούθηση της κατάστασης των αγροτικών προϊόντων από το «χωράφι έως το ράφι». Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια η εταιρεία έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά και διατηρεί την επίσημη έδρα της στις ΗΠΑ, όπου μάλιστα έχει συνεργασία και με το αντίστοιχο Υπουργείο Γεωργίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ανακοίνωση της νέας χρηματοδότησης που θα δώσει τη δυνατότητα στη νεοφυή επιχείρηση από τον Βόλο να εξελίξει περαιτέρω τους αισθητήρες της και να εκδώσει και νέα μοντέλα ανά αγροτικό προϊόν, έκανε ο ίδιος ο ιδρυτής της Centaur Analytics, Σωτήρης Μπαντάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας στον Βόλο, μέλος του οποίου είναι και η εταιρεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως καταστρέφεται στην πορεία από το χωράφι έως το ράφι για λόγους που ποικίλουν: ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, ανεπαρκής εξοπλισμός και ακολουθούμενες διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων είναι η αδυναμία παρακολούθησης της κατάστασης των προϊόντων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα προϊόντα παραμένουν αποθηκευμένα σε «μαύρα κουτιά».

Η έξυπνη λύση από τον Βόλο

Η Centaur ήρθε να… ανάψει το φως στις αποθήκες. Δημιούργησε έξυπνους αισθητήρες και λογισμικό που τοποθετούνται σε σιλό, κοντέινερ και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο ακριβή εικόνα για τοις συνθήκες και την ποιότητα των αγαθών. Χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα αλλοίωσης σε έγκαιρο χρόνο και τρόπους αντιμετώπισής τους με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων μέχρι το ράφι.

Η εταιρεία σύμφωνα με τον κ. Μπαντά ξεκίνησε τις δοκιμές των αισθητήρων της από τους Μύλους Λούλη με τους οποίους εξακολουθεί και συνεργάζεται και από το 2016 και μετά ανέπτυξε συνεργασίες σε όλον τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, την Ε.Ε., μέχρι και τη Μέση Ανατολή.

Η νέα χρηματοδότηση πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επέκταση του αριθμού των διασυνδεδεμένων αισθητήρων της παγκοσμίως, καλύπτοντας νέες κατηγορίες αγροτικών αγαθών, όπως δημητριακά και αλεύρι.

Ο αισθητήρας που μπαίνει στις αποθήκες αγροτικών προϊόντων και δίνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Ελένη Κολιοπούλου: Είμαστε υπερήφανοι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ελένη Κολιοπούλου, «σε δύσκολους καιρούς, κάποιοι άνθρωποι με όραμα και φιλοδοξίες ανέλαβαν το ρίσκο να επιχειρήσουν, πρωτοπόρησαν και εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας ένα καινοτόμο εγχείρημα, προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οργανισμών, έφεραν κεφάλαια στη χώρα και στη Θεσσαλία, δημιούργησαν θέσεις εργασίας υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού και συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Εμείς στον Σύνδεσμο είμαστε περήφανοι για τα μέλη μας που διακρίνονται στην επιχειρηματική τους διαδρομή και να θυμίσω ότι είμαστε δίπλα τους, υποστηρίζοντας το έργο τους».

Το λιμάνι στόχος στρατηγικής συνεργασίας

Στην επιλογή του Βόλου ως «στρατηγείου» για τη λειτουργία της επιχείρησης μολονότι η επίσημη έδρα είναι στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο ιδρυτής της εταιρείας Σωτήρης Μπαντάς. Όπως τόνισε η επιλογή δεν είναι μόνο συναισθηματική, ως Βολιώτης και ο ίδιος αλλά αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της πόλης και της Ελλάδας να έχει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό παραδοσιακών τομέων όπως τα αγροτικά προϊόντα. «Στον Βόλο επίσης υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας, ενώ στόχος μας είναι η συνεργασία μας με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για την ψηφιοποίηση του Σιλό, των αποθηκών και των εμπορευματοκιβωτίων. Μπορούμε να βοηθήσουμε το λιμάνι και να το καταστήσουμε έναν μεγάλο συνεργάτη μας», ανέφερε ο κ. Μπαντάς.

Σημειώνεται ότι ήδη στην εταιρεία στον Βόλο εργάζονται 20 υψηλής κατάρτισης επιστήμονες και μηχανικοί. Ενας από αυτούς, ο Νίκος Αναστασιάδης που μολονότι δεν έχει καμία σχέση με τον Βόλο αποφάσισε να φύγει μαζί με τη σύζυγό του από το Βερολίνο όπου ζούσαν και εργάζονταν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να ηγηθεί της τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας. «Κίνητρο ήταν η ίδια η ομάδα αλλά και το στρατηγικό σημείο του Βόλου», ανέφερε ο ίδιος που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορεί μια καινοτόμα επιχείρηση να αντιστρέψει το brain drain σε brain gain.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου