ΤΟΠΙΚΑ

«Ελάτε να ζυμώσουμε και να φουρνίσουμε» στην παραλία του Βόλου

ελάτε-να-ζυμώσουμε-και-να-φουρνίσουμ-739078

Γιορτή ψωμιού στην παραλία του Βόλου από την Τετάρτη έως και την Κυριακή

Θα φτιάξουν με τα χέρια τους φρέσκια ζύμη και θα ψήσουν κουλουράκια, τσουρέκια, πεντανόστιμα και θρεπτικά εδέσματα. Οι αρτοποιοί του Βόλου γιορτάζουν και από την Τετάρτη 10 έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου πιάνουν τους πλάστες τους και μεταλαμπαδεύουν την αγάπη τους για τον άρτο.

Ένα μεγάλο βιωματικό εργαστήρι θα στήσουν οι αρτοποιοί του Βόλου στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο θα έχει τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους τους καταναλωτές και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά στα οποία οι επαγγελματίες απευθύνουν πρόσκληση να τους επισκεφτούν και να παίξουν μαζί με τη ζύμη.

Πρόκειται για τη δεύτερη γιορτή ψωμιού που διοργανώνεται στην πόλη του Βόλου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου και Περιχώρων «Η Δήμητρα» Κωνσταντίνος Τσουράπας λέει ότι το καταναλωτικό κοινό είναι σημαντικό να αντιληφθεί και να κατανοήσει την αξία του θρεπτικού πρωινού με προϊόντα από φρέσκια ζύμη και όχι κατεψυγμένη αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, που είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει βιωματικό εργαστήρι άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, δρώμενα για τα παιδιά και ομαδικές επισκέψεις σχολείων.

Για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν οι μύλοι Λούλη, ο Σύλλογος Αρτοποιών, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πολλές τοπικές επιχειρήσεις.

«Θέλουμε να διαχωριστούμε από τα μάρκετ που πουλούν κατεψυγμένα προϊόντα. Από τις αλυσίδες. Το καταναλωτικό κοινό να μην παραμυθιάζεται ότι επειδή τα προϊόντα τους έχουν τον ίδιο όγκο με τα φρέσκα είναι φθηνότερα. Στην πραγματικότητα είναι μικρότερου βάρους και υστερούν και σε θρεπτικά συστατικά» λέει ο ίδιος.

Οι αρτοποιοί θα προσφέρουν λοιπόν ένα υγιεινό πρωινό στο πλαίσιο του οποίου έχουν μεριμνήσει ακόμη και για την ψυχαγωγία των λιλιπούτειων με διασκεδαστές όπως υπέροχους κλόουν.

Το οργανωμένο πρότυπο εργαστήρι θα περιλαμβάνει τα πάντα. Θα έχει φούρνους ψησίματος, ζυμωτήρι, όλα τα μηχανήματα που απαιτούνται στην παραγωγική διαδικασία για να φτάσει η ζύμη να γίνει άρτος και έδεσμα.
Το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την παραγωγική διαδικασία, την τέχνη που ασκούν με μεράκι και αγάπη οι αρτοποιοί της γειτονιάς, ώστε τα ράφια να είναι γεμάτα από καλοψημένα και φρεσκοζυμωμένα καρβέλια από νωρίς το πρωί.

Ο κ. Τσουράπας λέει ότι απώτερος σκοπός είναι η γιορτή ψωμιού να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό για την πόλη. Σε αυτή συμμετέχουν το σύνολο των μελών του Σωματείου, το οποίο αριθμεί 187 μέλη.

Για τους αρτοποιούς αποτελεί λοιπόν στοίχημα η φετινή γιορτή να ξεπεράσει τα 18.500 άτομα που είχαν ανταποκριθεί πέρυσι και είχαν επισκεφτεί το εργαστήρι.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Σωματείο έχει απευθυνθεί και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. «Τα μηνύματα που έχουμε είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κλάδος των αρτοποιών σε μέρες κρίσης βιώνει δύσκολη εποχή όπως και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Οι επαγγελματίες έχουν δει μείωση στον τζίρο τους πάνω από 30%.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο καταναλωτής να έχει μία πραγματική εικόνα για την τέχνη του αρτοποιού. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημοσθένης Τσάτσος λέει ότι για να φτάσει ένα καρβέλι στο ράφι των φούρνων οι φουρνάρηδες της γειτονιάς εργάζονται από τις 4 τα ξημερώματα ακόμη.

«Εργαζόμαστε με αγάπη και μεράκι ώστε να διατηρηθεί και να υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής για προϊόντα από φρέσκιες πρώτες ύλες με πλούσια θρεπτική αξία, γιατί νοιαζόμαστε για τον καταναλωτή», επισημαίνει ο ίδιος.

Εντούτοις, σε μέρες παγκοσμιοποίησης ο κλάδος δέχεται μεγάλο ανταγωνισμό και μάλιστα από την κυκλοφορία και διάθεση προϊόντων που είναι κατεψυγμένα και εισαγόμενα.
«Δέχεται μεγάλο αντίκτυπο από την παγκοσμιοποίηση καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ένα ποιοτικό καρβέλι ψωμί έχει μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης και έτσι στην πραγματικότητα είναι πιο οικονομικό από το κατεψυγμένο και το εισαγόμενο », εξηγεί ο ίδιος.

Έτσι, το Σωματείο «Η Δήμητρα» προτρέπει: «Ελάτε να ζυμώσουμε, να φουρνίσουμε, να γευτούμε και να μάθουμε τα πάντα για το παραδοσιακό αυθεντικό ψωμί, τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας που θα το βρούμε μόνο στον φούρνο της γειτονιάς μας».

Το ωράριο προσέλευσης του κοινού στις παραπάνω δράσεις είναι από Τετάρτη 10 έως και Κυριακή 14 Οκτωβρίου από 09.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.00.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου