ΤΟΠΙΚΑ

Φεύγει το ΤΕΙ επιλογής τους

φεύγει-το-τει-επιλογής-τους-7366

Στο Βόλο έφτασαν οι διαμαρτυρίες για την κατάργηση και μεταφορά τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας. Οι μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, οι οποίοι φοιτούν στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, προχώρησαν προχθές σε κατάληψη του σχολείου τους, καθώς το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας, στο οποίο πρόσβλεπαν να σπουδάσουν, μετακινείται από το σχέδιο «Αθηνά» στη Χαλκίδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους μέχρι το ΤΕΙ, στο οποίο ευελπιστούσαν να σπουδάσουν αυξήθηκε κατά πολύ. Και ενώ στα σχέδιά τους ήταν να ακολουθήσουν την ίδια ειδικότητα στην ανώτερη εκπαίδευση και μάλιστα σε μια γειτονική πόλη, που θα απάλλασσε τις οικογένειές τους από τα πρόσθετα έξοδα μιας φοιτητικής κατοικίας, τώρα βλέπουν το ΤΕΙ-στόχο να απομακρύνεται σημαντικά.

Ο ίδιος προβληματισμός έχει προκληθεί στους μαθητές, και κυρίως φετινούς τελειόφοιτους, άλλων ΕΠΑΛ στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία, στα οποία λειτουργεί η ειδικότητα Μηχανολόγου. Και το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας σχεδιάζεται να μεταφερθεί στη Χαλκίδα, προκειμένου να ενταχθεί στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Χθες, προκειμένου να μη χαθούν άλλες πολύτιμες διδακτικές ώρες, ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, η οποία προγραμμάτισε συνάντηση το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Γ. Καλτσογιάννη. Στη συνάντηση εκτός του διευθυντή του σχολείου και προέδρου της ΕΛΜΕ Σωκράτη Σαβελίδη, καθώς και των υποδιευθυντών, συμμετείχαν εκπρόσωποι των μαθητών και του συλλόγου γονέων.

Στον αντιπεριφερειάρχη, οι μαθητές μετέφεραν τους προβληματισμούς τους από τη μεταφορά του ΤΕΙ Λάρισας και των νέων δεδομένων που δημιουργούνται να βρεθούν ως σπουδαστές στη Χαλκίδα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο και δίχως να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Ο Γ. Καλτσογιάννης δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα τους προβληματισμούς των μαθητών και τους ενημέρωσε ότι προχθές στη συνεδρίαση του το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στο σχέδιο «Αθηνά». Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το σχέδιο απαράδεκτο, αντιεκπαιδευτικό, αντιερευνητικό, αντικοινωνικό και αντιακαδημαϊκό.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών –οι συμμαθητές τους είχαν επιστρέψει από το πρωί χθες στις αίθουσες διδασκαλίας, μετά τη διαβεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου ότι θα γίνει η συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους- δέχθηκαν με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση ότι και σε τοπικό επίπεδο οι φορείς βρίσκονται κοντά στο αίτημά τους.

«Είμαστε μαζί και δίπλα στους μαθητές μας, καθώς εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας θίγει και τη δευτεροβάθμια. Συμπορευόμαστε με το αίτημά τους και θα προσπαθήσουμε με όλους τους φορείς για την αλλαγή ενός σχεδίου, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μαθητές και σπουδαστές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.

Το ΤΕΙ Λάρισας συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Θεόδωρος Τσιρίκογλου και Παναγιώτης Υψηλάντης έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις στους στον υπουργό Παιδείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου