ΤΟΠΙΚΑ

Το μετέωρο βήμα εποχικών υπαλλήλων ~ Αναζητείται «εμβόλιο» για την απασχόληση

το-μετέωρο-βήμα-εποχικών-υπαλλήλων-αν-732846

Εργαζόμενοι σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης στο φάσμα της ανεργίας – Σε αναμμένα κάρβουνα η Ομοσπονδία του κλάδου

Τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες μετά την επίσημη λήξη της τουριστικής περιόδου από εποχικά εργαζόμενους, που δεν θα έχουν, λόγω περιορισμένου χρόνου απασχόλησης, το δικαίωμα να ενταχθούν, όπως γινόταν πάντα, στο ταμείο ανεργίας; Το ερώτημα καίει δεκάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Μαγνησία, που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν επί ξύλου κρεμάμενοι, ελέω πανδημίας.

Η φετινή τουριστική περίοδος κλείνει με αρνητικό πρόσημο για την εποχική απασχόληση τόσο στη χερσαία Μαγνησία, όσο και στις Β. Σποράδες. Ανεπίσημες εκτιμήσεις των συνδικάτων τουρισμού και επισιτισμού κάνουν λόγο για μείωση που φτάνει το 40% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι συνολικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν απασχόληση στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνταν. Επιπροσθέτως όσοι είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν από το ταμείο ανεργίας, αν δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση που να μειώνει τον αριθμό των ενσήμων που είναι απαραίτητα.

Η σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και εκ των πραγμάτων φέτος οι εποχικοί εργαζόμενοι ήταν λιγότεροι, αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν κλειστές. Λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων, οι επιχειρηματίες μείωσαν το προσωπικό και αύξησαν το ωράριο σε όποιους δουλεύουν. Προσπάθησαν με ελάχιστα άτομα να βγάλουν την δουλειά, λόγω της πτώσης του τζίρου.

Εργαζόμενοι που αναζήτησαν δουλειά και εκτός Μαγνησίας, στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες, στη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Κω, γύρισαν Βόλο, καθώς αντίκρισαν μια αδιέξοδη κατάσταση. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση, είχαν χαμηλούς μισθούς και δεν τους αρκούσαν τα χρήματα για να παραμείνουν.

Επιδότηση για όλους

«Πρέπει να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού και της εστίασης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις» τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

«Στον κλάδο της εστίασης και του επισιτισμού η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται», συνεχίζει ο ίδιος, αφήνοντας επίσης αιχμές για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που έχουν επιδείξει επιχειρηματίες και εργοδότες του κλάδου.

Οπως εξηγεί η ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι δεν εργάστηκαν φέτος να πάρουν έκτακτο επίδομα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο της τάξεως των 400 ευρώ. Ομως για να το λάβει επαγγελματίας, θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί την περσινή σεζόν αυστηρά με 80 ημέρες επιδότησης ανεργίας, δηλαδή τρεις μήνες και πέντε ημέρες και για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις βγάζουν εκτός εργασίας πολλούς των επαγγελματίες του κλάδου. Γιατί η χώρα μας δεν έχει σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές την ίδια τουριστική περίοδο», όπως λέει.

Δεν εφαρμόζουν τις ΚΥΑ

Οσον αφορά στους εργαζομένους στα ξενοδοχεία η Ομοσπονδία ανέμενε η κατάσταση να είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο υπάρχουν πολλές αναφορές ότι δεν εφαρμόζονται οι ΚΥΑ και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που έχουν αποσταλεί.

«Οι εργοδότες ζητούσαν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάνε να εργαστούν για 650 ευρώ. Έχουμε καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχουν στέγαση και σίτιση στους εργαζόμενους, ως οφείλουν», συνέχισε ο κ. Χότζογλου, επικρίνοντας παράλληλα την απαίτηση από επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους, από τους οποίους ζητούσαν να υπογράψουν χαρτί, ότι εφόσον τους βγάλουν σε αναστολή εργασίας για να πάρουν το επίδομα, δεν πρέπει να έχουν καμία απαίτηση προς την εταιρεία για επαναπρόσληψη το 2021.

Το θολό τοπίο που επικρατεί στο κομμάτι της απασχόλησης των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό επιτείνει η νομική ασάφεια ορισμένων διατάξεων.

Για παράδειγμα, με τη μονομερή αναστολή σύμβασης ,όπου οδηγούν οι εργοδότες τους εργαζόμενους υπάρχει κενό στο νόμο. Δεν αποσαφηνίζεται ο εργαζόμενος που θα κάνει τη μονομερή δήλωση για την αναστολή σύμβασης, από που θα λάβει το επίδομα αδείας και την αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων.

Αβεβαιότητα για το 2021

Εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις επισιτισμού αισθάνονται πλέον μετέωροι. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι τι μέλει γενέσθαι το 2021.

Η Ομοσπονδία ζητά να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση θέσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους, εστίαση, τουρισμό και άλλους, «για να μην θρηνήσουμε πολλά «θύματα» και εκτιναχτεί το ποσοστό της ανεργίας», όπως αναφέρει. Μόνο έτσι θα αντέξουν οι εποχικοί τουρισμού και εστίασης αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν να εξασφαλιστεί ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα ανάλογο της αναστολής σύμβασης, 534 ευρώ, με προσαύξηση 10% για κάθε παιδί, μαζί με δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά και πάγωμα του ΕΝΦΙΑ που δεν είναι δυνατόν να ζητείται από ανθρώπους που έκαναν φέτος 30-40 μεροκάματα, όπως επισημαίνεται.

Το κλείσιμο των περισσοτέρων εποχικών επιχειρήσεων πολύ νωρίτερα από το τέλος της σεζόν, (πέρυσι οι περισσότερες κατέβασαν ρολά τον Οκτώβριο) ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης, γιατί δεν είχαν αντικείμενο έχει σημάνει συναγερμό, καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν απόλυση στα χέρια τους, καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου και κατευθύνονται στον ΟΑΕΔ.

Η Ομοσπονδία ευτυχώς πέτυχε να μην ξεκινήσει το ταμείο ανεργίας από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, ακόμη και με καταγγελία σύμβασης, να έχουν οι εποχικοί εργαζόμενοι την δυνατότητα μονομερώς να κάνουμε αναστολή σύμβασης για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει έναν μήνα αργότερα το επίδομα ανεργίας και να πάρουν πιο πολλούς μήνες επιδότηση.

Παράλληλα έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για εξασφάλιση αξιοπρεπούς ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος αντίστοιχο των 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε τέκνο, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου