ΤΟΠΙΚΑ

Η εθελόντρια που έσωσε 62χρονο Βολιώτη από θάνατο

η-εθελόντρια-που-έσωσε-62χρονο-βολιώτη-α-72562

Η Μαρία Ραφαηλίδη κινήθηκε έγκαιρα με ΚΑΡΠΑ και όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ είχε ήδη κερδηθεί πολύτιμος χρόνος

Κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί πόσο πολύτιμες είναι πρώτες βοήθειες και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ομως, το περασμένο Σάββατο το πρωί μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Μαγνησίας και συγκεκριμένα η Μαρία Ραφαηλίδη επιβεβαίωσε στην πράξη πώς οι πρώτες βοήθειες, αν παρασχεθούν έγκαιρα, μπορούν να σώσουν ανθρώπινη ζωή.

Ολα συνέβησαν γύρω στις 10:30 π.μ. στην οδό Φιλιππίδη με Μαγνήτων, όταν 62χρονος οδηγός ΙΧ αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και ευτυχώς κατάφερε έγκαιρα να σταματήσει το όχημά του.

Η Μαρία Ραφαηλίδη, όπως ενημερώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ήταν η πρώτη που αντιλήφθη το περιστατικό και έσπευσε να βοηθήσει. Ως μέλος της ΕΟΔ Μαγνησίας γνωρίζει να παρέχει πρώτες βοήθειες και να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ετσι και έπραξε μέχρι να φθάσει το πλήρωμα του ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Η ίδια περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό για εμάς γιατί η άμεση παροχή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, από τα λεγόμενα του γιατρού, ήταν αυτή που έσωσε τελικά τον άνθρωπο και μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή. Κρατήθηκε οξυγονωμένος ο εγκέφαλός του, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποια βλάβη».

Οταν η εθελόντρια βρήκε τον 62χρονο, εκείνος ήταν στο τιμόνι του ακινητοποιημένου στη μέση του δρόμου αυτοκίνητου και ελαφρά γερμένος προς τα μπροστά. «Τον ρώτησα αν είναι καλά και είδα ότι δεν αναπνέει. Τον έβγαλα από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια δύο ατόμων, τον ξάπλωσα στο πεζοδρόμιο και ξεκίνησα να κάνω ΚΑΡΠΑ. Σε λίγα δευτερόλεπτα ο άνθρωπος άρχισε να επανέρχεται και όταν έφθασε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ του δώσαμε δύο απινιδώσεις και απέκτησε χαμηλή αναπνοή από μόνος του πλέον», προσθέτει. Οι προσπάθειες είχαν αίσια κατάληξη.

Ο 62χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου παράμεινε νοσηλευόμενος, έχοντας ευτυχώς διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Η ΕΟΔ Μαγνησίας συγχαίρει το μέλος της και υπενθυμίζει στους πολίτες τη σημασία για την εκπαίδευση όλων στην εφαρμογή πρώτων βοηθειών.

«Το μέλος μας παρείχε τις πρώτες βοήθειες μέσω εφαρμογής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), συμβάλλοντας μαζί με το πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην ανάνηψη της καρδιακής λειτουργίας του συμπολίτη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου